|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
IORec - import faktur handel Symfonia 2.0, dokumentacja
Autor |
Wiadomość |
Kartomiotacz
|
IORec - import faktur handel Symfonia 2.0, dokumentacja
Próbuję utworzyć pozycję tymczasowego kompletu, tworząc dokument sprzedaży z uzyciem IORec. Pod pojęciem komplet tymczasowy mam na myśli akcję wykonywaną pod PPM Dodaj Pozycję do Kompletu Przekopałem się przez aktualnie dostępne publicznie i dla partnerów źródła, ale nie byłem w stanie znaleźć informacji jak to zrobić. Znalazłem tylko wzmiankę o tym, że się da (co jest niezwykle frustrujące). Kojarzę, że istniała kiedyś lepsza dokumentacja w sekcji encyklopedii na symfonia.pl, jednak oczywiście ta witryna przestała istnieć. Czy miałby ktoś przykład tworzenia kompletu lub bardziej szczegółową dokumentację do IORec w Handlu 2.0, np z opisem pól, które można ustawiać w dokumencie sprzedaży? Jeśli nie można tego zrobić obiektami w Handlu Symfonii 2.0, czy istnieje taka możliwość w 50c/ERP? Jeśli tak, to jak?
|
2019-05-09, 10:39 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
rafal
Ekspert
|
Re: IORec - import faktur handel Symfonia 2.0, dokumentacja
(1)
pole "dodajjako" w IoRec
|
2019-05-09, 12:05 |
|
|
Kartomiotacz
|
Bardzo dziękuję za naprowadzenie, zostawiam dla potomnych fragment kodu: Kod: IORec rec rec.Clear() rec.SetField("typ_dokumentu", "FVS") rec.SetField("seria", "sFVS") rec.SetField("opis", "12345") rec.SetField("khkod", "Sage") rec.BeginSection("Pozycja dokumentu") rec.SetField("kod", "Towar glowny") rec.SetField("ilosc", "2") rec.Setfield("dodajJako","2") //pozycja będąca początkiem zestawu rec.EndSection() rec.BeginSection("Pozycja dokumentu") rec.SetField("kod", "Towar poboczny") rec.SetField("ilosc", "2") rec.Setfield("dodajJako","1") //dołączenie do zestawu rec.Setfield("wartosc","100") rec.EndSection() long id = rec.ImportSP()
if id == 0 then error "Niepowodzenie"
|
2019-05-09, 12:43 |
|
|
klesta
|
a w jaki sposób należałoby edytować dokument (faktura, zamówienie obce), tak żeby dodać pozycję do zestawu / kompletu? mam dokument który posiada dwie pozycje typu komplet, każdy komplet ma kilka pod-pozycji. Chciałbym dodać pod-pozycję do pierwszego kompletu. Korzystam z iorec (EDITSP). Co bym nie zrobił, udaje mi się dodać pod-pozycję ale zawsze do drugiego kompletu (domyślam się że do ostatniego kompletu w danym dokumencie). wyglada to mniej wiecej tak: Kod: IOrec ior ior.Clear() ior.SetField("id",using "%d", {id dokumentu}) ior.setfield("bufor", "1") // zamówienie obce - dokument znajduje się w buforze. ior.beginsection("Pozycja dokumentu") ior.setfield("id", using "%d",{id kompletu 1}) // wskazuje komplet do którego chciałbym dodać pod-pozycję ior.setfield("dodajJako","2") ior.endsection() ior.beginsection("Pozycja dokumentu") ior.setfield("kod",{kod pod-pozycji którą chcę dodać}) ior.setfield("ilosc","1") ior.setfield("dodajJako","1") ior.endsection()
EditSP(ior)
Bez pierwszej sekcji (tj wskazania kompletu poprzez id) editSP nie robi nic (tzn. dokument w ogóle nie jest edytowany). Dodanie kodu kompletu, czy ilości też nie zmienia sytuacji.
|
2019-06-18, 10:29 |
|
|
rafal
Ekspert
|
nie testowałem tego ale może należy podać LP pozycji do której chcesz dodać element kompletu Kod: ior.setfield("lp", using "1",)
|
2019-06-18, 10:45 |
|
|
klesta
|
tak też kombinowałem. Kod: ior.beginsection("Pozycja dokumentu") ior.setfield("id", using "%d",{id kompletu 1}) // wskazuje komplet do którego chciałbym dodać pod-pozycję ior.setfield("lp","1") ior.setfield("dodajJako","2") ior.endsection()
W sytuacji jak powyżej, pod-pozycja nadal jest dodawana do 2 kompletu a jak kombinowałem z lp w sekcji dla pod-pozycji: Kod: ior.beginsection("Pozycja dokumentu") ior.setfield("kod",{kod pod-pozycji którą chcę dodać}) ior.setfield("ilosc","1") ior.setfield("lp","1") ior.setfield("dodajJako","1") ior.endsection()
Wtedy dokument zupełnie się psuje (printscreen z psql):
Załączniki:
editSP lp.png [ 499.27 KiB | Przeglądany 5673 razy ]
|
2019-06-18, 11:12 |
|
|
rafal
Ekspert
|
jest jeszcze pole lpSuper w sekcji Pozycja dokumentu. Możliwe, że ono wskazuje do której pozycji ma być dodany element kompletu.
|
2019-06-18, 14:07 |
|
|
klesta
|
W dokumencie Handel - Import specjalny.pdf nic nie ma o lpSuper... Rozumiem, że partnerzy są w posiadaniu obszerniejszej dokumentacji (której zwykli śmiertelnicy nie mają szans zobaczyć ) mówi coś więcej o lpSuper ? jaki jest opis tego pola? próba "na czuja" nie przyniosła rezultatów - nadal dodaję pod-pozycję do kompletu nr 2...
|
2019-06-18, 15:44 |
|
|
rafal
Ekspert
|
Dokumentację mamy taką samą. Wiem, że coś takiego jest. Nie używałem. Czasem kolejność użycia ma znaczenie.
|
2019-06-18, 15:50 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|