Re: [kdp141] naliczanie trwa bardzo długo
dzięki za zainteresowanie naliczanie zakończone !
co do konfiguracji:
rebiuld zrobiłem tuż przed konwersją (baza zmalała z 500 MB do 370 MB - jeśli dobrze pamiętam)
Konwersję uruchomiłem równolegle na dwóch różnych maszynach z pervasivem i bez i wyniki są bardzo porównywalne.
na jednej maszynie jest dysk SATA+BTR a na drugiej SAS+PSQL w obu jest UseCascheEngine=off i oczywiście naliczanie włączyłem lokalnie a nie po sieci ... zrobiłem też próbę na SSD+PSQL ale wyniki były gorsze (bo ten komp miał słabszy procesor)
Ponadto w dokumentacji piszą:
Cytuj:
Pervasive PSQL synchronizes the client cache with the database engine cache and other client cache locations. This behavior is fully automatic and entirely transparent. However, there is a maximum delay of 5 seconds between any database change happening in the database engine cache and it being reflected in all client cache locations. If the possibility of such stale pages existing in the cache for a maximum of 5 seconds is unacceptable in your system, do not use the cache engine.
więc ostrożnie podchodzę do użycia cache'a i nie sądzę aby to miało kluczowe znaczenie dla tego przypadku ... na wykresie użycia zasobów nie było widać, żeby program korzystał z dysku tylko z procesora i to na 100% (jednego rdzenia) zajęty był przez AMKD.exe przy minimalnym użyciu dysku.
Robert