|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Faktura procedura marży dla biur podróży
Autor |
Wiadomość |
jolesin
|
Faktura procedura marży dla biur podróży
Witam Mam następujący problem z programem symfonia faktura. Muszę mieć możliwość wystawienia faktury procedura marży dla biur podróży. Jest to faktura - usługa nie podlega vat. 1 konieczna zmiana to stworzenie nowego typu dokumentu i dodałem w dziale sprzedaż VAT typ faktura marża i zdefiniowałem poprawnie numerację. Nie mozna jednak wystawić faktury NP - system zmusza do wyboru ZW. W momencie wystawienia Faktury takowej nie widać jeszcze problemu ale próba wystawienia f korygującej pokazuje ZW.
|
2013-03-12, 18:07 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
wrob
Ekspert
|
Re: Faktura procedura marży dla biur podróży
Skoro Faktura VAT marza - z naciskiem na slowo VAT - to musi ona zawierac jakas pozycja VAT (np ZW) bo dokument zawierajacy tylko pozycje NP - to w sumie nie moze sie nazywac "VAT"
|
2013-03-13, 13:46 |
|
|
jolesin
|
W celu sprecyzowania ja nigdzie nie użyłem słowa Faktura VAT marża tylko faktura procedura marża. Interesuje mnie (właściwie księgową) wystawianie faktur z NP i możliwości wystawienia do nich korekt.
|
2013-03-13, 14:42 |
|
|
wrob
Ekspert
|
No tak - nie użyłeś słowa VAT w nazwie, a w dziale - nie zwróciłem na to uwagi.... niemniej jednak uważam iz określenie NP jest niewłaściwe dla tego typu faktury - po prostu powinieneś zdefiniować cos w stylu rachunek uproszczony - w ogole bez żadnych tam VAT i stawek - zgodnie z nowymi regulacjami na 2013 - ze ma nie zawierać ta faktura
Oprócz oznaczenia marży (napis właściwy dla danej kategorii działalności), faktura taka zawiera następujące dane:
imiona i nazwiska lub nazwy bądź nazwy skrócone sprzedawcy i nabywcy oraz ich adresy; numery identyfikacji podatkowej sprzedawcy i nabywcy; numer kolejny faktury oznaczonej właściwie dla danego typu marży; datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi, o ile taka data jest określona i różni się od daty wystawienia faktury; w przypadku sprzedaży o charakterze ciągłym podatnik może podać na fakturze miesiąc i rok dokonania sprzedaży; nazwę (rodzaj) towaru lub usługi; miarę i ilość sprzedanych towarów lub zakres wykonanych usług; kwotę należności ogółem.
Nie zawiera natomiast danych określających:
cenę jednostkową towaru lub usługi bez kwoty podatku (cenę jednostkową netto); kwoty wszelkich rabatów, w tym za wcześniejsze otrzymanie należności, o ile nie zostały one uwzględnione w cenie jednostkowej netto; wartość dostarczonych towarów lub wykonanych usług, objętych transakcją, bez kwoty podatku (wartość sprzedaży netto); stawkę podatku; sumę wartości sprzedaży netto z podziałem na sprzedaż objętą poszczególnymi stawkami podatku i sprzedaż zwolnioną od podatku; kwotę podatku, od sumy wartości sprzedaży netto, z podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku;
|
2013-03-13, 14:56 |
|
|
jolesin
|
I chyba właśnie dochodzimy do celu. Wydaje mi się mój błąd polega na tym, że założyłem tą fakturę (kopia FV) w dziale typy dokumentów "Sprzedaż VAT" zamiast Sprzedaż (tam gdzie jest m.i. do unii europejskiej). Czy mogę stworzyć nowy typ właśnie w dziale sprzedaż?
|
2013-03-13, 19:52 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Mozna chyba :)
|
2013-03-18, 04:41 |
|