Faktury walutowe, wyciąg EURO, różnice kursowe
Witam, jestem początkującym użytkownikiem - Symfonia Finanse i Księgowość - i uczę się zarówno programu, jak i księgowania spółki.
Mam wprowadzoną firmę, która wystawia zarówno faktury sprzedaży na usługi w PLN i EURO. Podobnie jest z fakturami kosztowymi, otrzymuje czasem w EURO. Firma posiada konto bankowe w PLN i w EURO.
Do grudnia 2021 wprowadzałam wszystkie dokumenty ręcznie przeliczając na złotówki. Od stycznia chciałabym zrobić wszystko jak być powinno i tak, aby przyśpieszyć sobie pracę i wykorzystać parametry programu.
Zaczęłam od stworzenia takich dokumentów jak DSSW - dokument specjalny sprzedaż waluta i DSZW - dokument specjalny zakup waluta.
Niby wszystko ładnie pięknie, ale tam gdzie wcześniej księgowałam 201 i 202, zawsze kwoty w tabeli z rozpisanymi kontami są w złotówkach. Rozumiem, że pewnie dlatego że pierwotnie nie były zaznaczone jako konta "walutowe". Czy to przeszkodzi w dalszym wprowadzaniu wyciągu bankowego?
Konta 203 ukazują się w EURO.
Co powinnam zrobić dalej?
Jak dodać wyciąg bankowy EURO, aby nie zaburzyć zapisów z poprzednich lat? Konto które miałam oznaczone wcześniej jako do wyciągów bankowych EURO, również nie miałam oznaczone jako "walutowe"...
Czy jest ktoś kto miałby trochę chęci i cierpliwości przeprowadzić mnie po programie?