Re: Mała Księgowość w biurze rachunkowym i faktury z innych
Jeżeli konwerter przewiduje możliwość ręcznej korekty to stanowi to interesującą funkcję. Można też rozważyć dodatkowy konwerter pośredni uzupełniający dane o brakujące oznaczenia GTU.
W sytuacjach jakie mi opisano można będzie przyjąć założenia, że wszystkie faktury wystawione dla osób fizycznych w niektórych firmach przechodzą zawsze przez urządzenie fiskalne. Z kolei w innej firmie wszystkie faktury są wystawiane na usługi telekomunikacyjne. To daje możliwość automatycznego uzupełniania danych.
Natrafiłem na informację, że format 3.0 może przenosić oznaczenia GTU. Czyli stosowny konwerter pomiędzy JPK i fomatem 3.0 może rozwiązać problem.
-----------------------------------------------------
Trafiłem na konwerter JPK do formatu 3.0 na stronie Niestety brak jest informacji o cenie tego rozwiązania. W blogu widnieje informacja o możliwości ręcznego nadawania GTU przed zapisaniem w formacie symfonii.
Cytuj:
Konwerter JPK do Sage Symfonia
W najnowszej wersji naszego konwertera pojawiła się obsługa formatu JPK_V7. Obsługiwane są atrybuty faktur i grupy towarowo usługowe (GTU).
Dane te można przekazać do systemu Sage Symfonia MKP i FK (50c, ERP). Dodatkowo istnieje możliwość ręcznego (pojedynczo lub grupowo) nadawania atrybutów faktur i grup GTU dla danych importowanych z plików JPK_FA, JPK_VAT, JPK_V7. Funkcja taka może znacząco ułatwić pracę.