|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
zz
|
replace arg
witam. Poniższy kod nie wymienia mi 'ogonków' wersja bez replace Arg - tylko pierwszy napotkany znak (Ą) Kod: String pocz = "ZaŻółĆ gęŚlĄ" //a b c d e f g h a b //delete Arg Buf = pocz //Arg "e","8" //Arg "h","7" //Arg "a b","2 3" // Arg "Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ż ż Ź ź","A a C c E e L l N n O o S s Z z Z z" // Arg "Ą ą","A a" replace "ą", "a" replace "Ą", "A" replace "ć", "c" replace "Ć", "C" replace "ę", "e" replace "Ę", "E" replace "ł", "l" replace "Ł", "L" replace "ń", "n" replace "Ń", "N" replace "ó", "o" replace "Ó", "O" replace "ś", "s" replace "Ś", "S" replace "ź", "z" replace "Ź", "Z" replace "ż", "z" replace "Ż", "Z" //Int ilosc = Replace Arg String konc = Buf //Usunięcie par ciągów znaków wzorca zamiany //Delete Arg Print "Zawartość początkowa zmiennej Buf: ", pocz, LF Print "Zawartość końcowa zmiennej Buf: ", konc, LF //Print "Wykonano "; ilosc; " zamiany"
_________________ zz
|
2019-03-13, 14:17 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
kat
|
Re: replace arg
Kod: int cnt = 1 while cnt != 0 cnt = 0 cnt = cnt + replace "ą", "a" cnt = cnt + replace "Ą", "A" cnt = cnt + replace "ź", "z" cnt = cnt + replace "Ź", "Z" cnt = cnt + replace "ż", "z" cnt = cnt + replace "Ż", "Z" cnt = cnt + replace "ć", "c" cnt = cnt + replace "Ć", "C" cnt = cnt + replace "ę", "e" cnt = cnt + replace "Ę", "E" cnt = cnt + replace "ł", "l" cnt = cnt + replace "Ł", "L" cnt = cnt + replace "ń", "n" cnt = cnt + replace "Ń", "N" cnt = cnt + replace "ó", "o" cnt = cnt + replace "Ó", "O" cnt = cnt + replace "ś", "s" cnt = cnt + replace "Ś", "S" move to 0 wend
|
2019-03-18, 17:25 |
|
|
bongos
|
a słyszałeś o funkcji translate?
|
2019-03-19, 07:09 |
|
|
iredy
|
Nie wiem, u mnie (u Klienta) w zasadzie od lat w Kadrach funkcjonuje coś takiego: Kod: delete arg if a1_bBrakPol then arg "ę", "e" arg "ó", "o" arg "ą", "a" arg "ś", "s" arg "ł", "l" arg "ż", "z" arg "ź", "z" arg "ć", "c" arg "ń", "n" arg "Ę", "E" arg "Ó", "O" arg "Ą", "A" arg "Ś", "S" arg "Ł", "L" arg "Ż", "Z" arg "Ź", "Z" arg "Ć", "C" arg "Ń", "N" endif .... replace arg
i nigdy nie słyszałem żeby jakiś problem był :) pozdr /irek
|
2019-03-19, 19:56 |
|
|
szepczący
|
Ja zwykle takiej konstrukcji używam: Kod: buf = jakaszmiennatekstowa while replace "Ą", "A" wend move to 0 while replace "ą", "a" wend move to 0 //itd.
|
2019-03-22, 00:14 |
|
|
zz
|
Tak zrobiłem. Dzieki za odpowiedzi.
_________________ zz
|
2019-03-26, 09:10 |
|