prawidlowy obieg dokumentow - pytania z biezacej obslugi
handel 2011.1a - dotychczas uzywany glownie "do fakturowania". wprowadzam wiele porzadkow i rodza mi sie na biezaco pytania uzytkowe, ktore pozwole sobie tutaj wrzucac.
np.
1. dotychczas faktury zakupowe byly sprawdzane z wz'kami fizycznymi i wprowadzane. obecnie chce wprowadzac towar do symfonii na podstawie WZ i pozniej ksiegowosc bedzie sama "z nich" wystawiala sobie FVZ. i tutaj mamy 3 przypadki: - wartosci FVZ i WZ identyczne - wartosci FVZ wyzsze niz na WZ, czyli to co bywa czesto... ceny rosna. handel lyka. - wartosc FVZ nizsza niz WZ - nie moge wystawic dokumentu z tego powodu.
czy jest jakis inny sposob na takie sytuacje niz modyfikowanie wczesniejszej WZ'ki ?
2. odebralem od dostawcy towar. po kilku dniach okazuje sie, ze jakas czesc podlega reklamacji. (jeszcze nie wiem czy bedzie korekta ilosci czy bedzie naprawa towaru i ponownie przyjecie). jaki dokument wystawiam dostawcy, zeby miec potwierdzenie wydania od siebie i jak postepuje jak towar wroci do mnie, zeby bylo to mozliwie czytelne z dokumentow w przyszlosci ?
3. uslugi (np prawne) zostaly dawno temu dodane jako artykul i powstalo wiele zbednych PZ. zmienic ich nie moge bo sa obroty magazynowe. czy jest jakis lepszy pomysl niz: zmienic kod i zepchnac do piekla, dodac nowe towary (uslugi) z wlasciwtymi nazwami i "od dzisiaj" fakturowac jak nalezy ?
4. niektore stany magazynowe mam zaklamane. planuje zrobic inwentaryzacje. jak zrobic to dokladnie, zeby nie pojawialy sie pozniej problemy z wartosciami poszczegonych towarow ? zamiast faktycznie inwentaryzowac zrobic "czystke" na zero i pozniej wprowadzenie towaru po sprawdzeniu wszystkich cen ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości