|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Jak rozwiązać problem z wolnym wyszukiwaniem po nazwie?
Autor |
Wiadomość |
LION-ALMIGHTY
|
Jak rozwiązać problem z wolnym wyszukiwaniem po nazwie?
Witam forumowiczów :)
Zwracam się do Was z prośbą o nakierowanie mnie na rozwiązanie problemu dotyczącego wolnego wyszukiwania po nazwie produktu.
Na czym polega problem? Kiedy wyszukuję po kodzie produktu (pełnym kodzie), to wyszukiwanie zajmuje do 5 sekund. Maksymalnie. Z kolei kiedy użyję wyszukiwania po nazwie (na przykład *NazwaTowaru*), to wyszukiwanie potrafi zająć nawet 2 minuty (!).
Początkowo przekonany byłem, że jest to związane z duża ilością wyników, które pasują do zapytania. Utworzyłem na próbę jeden towar, który ma unikatową nazwę. Problem występuje dalej.
Ostatecznie obstawiłem: - dużą ilość pozycji do przeszukania - słabą sieć - wyeksploatowany sprzęt (komputer pracujący jako serwer) - zbyt dużą (obciążającą) ilość klientów podłączonych do serwera.
Konfiguracja:
- Symfonia w wersji 2015 - Serwer: MS Windows Server 2008 (Pentium + 2GB RAM + HDD 500GB) + PERVASIVE 11 - Końcówki: MS Windows 7 (Core 2 Duo 3GHz + 4GB RAM) + PERVASIVE - Sieć: HP PRO CURVE (dosyć stary model)
Wszystkie komputery po kablu. Jeżeli potrzeba więcej informacji, to proszę o odpowiedź.
|
2017-05-05, 18:51 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
rafal
Ekspert
|
Re: Jak rozwiązać problem z wolnym wyszukiwaniem po nazwie?
(1)
Ten sam efekt długiego czasu wyszukiwania będziesz miał także na kodzie jak użyjesz gwiazdek.
Użycie gwiazdek z przodu powoduje szukanie po wszystkich pozycjach a nie po indeksie.
Dodatkowym obciążeniem może być fakt, że długie nazwy (powyżej 40 znaków) przechowywane są w dodatkowej tabeli w polu typu LONGVARCHAR.
Używaj krótkich nazw, szukaj Nazwa* zamiast *Nazwa*
|
2017-05-05, 21:47 |
|
|
LION-ALMIGHTY
|
Dziękuję Ci za odpowiedź, Rafał.
Przeprowadziłem próbę wyszukiwania z zastosowaniem Twoich wskazówek i zauważyłem natychmiastową poprawę. Czas skrócił się w zasadzie do mrugnięcia okiem.
Występuje oczywiście jeden problem, który, jak mniemam, związany jest z beznadziejnie prowadzoną przez nas bazą towarów. Mianowicie wyszukiwanie według Twoich wskazówek działa tylko wtedy, gdy wyraz poprzedzający znak gwiazdki jest pierwszym wyrazem w nazwie towaru.
Przykład:
Szukam towarów, które w nazwie mają wyrazy WODA oraz GAZOWANA. Wpisuję (woda*) i natychmiastowo pokazują mi się wyniki, ale tylko te, które zaczynają się od WODA. Przykładowo WODA GAZOWA KOLOROWA, WODA GAZOWANA NIEBIESKA.
Jednak towar o nazwie KOLOROWA WODA GAZOWANA już się nie pojawia.
Czy w takiej sytuacji zmuszony jestem każdorazowo korzystać z gwiazdki przed i po wyszukiwanym wyrazie? Wybacz, proszę, moje tłumaczenie problemu, ale staram się jak mogę :)
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!
|
2017-05-06, 12:20 |
|
|
rafal
Ekspert
|
Jeżeli bardzo zależy Ci na wyszukiwaniu można zbudować własne indeksy występowania poszczególnych wyrazów w nazwie. Wtedy wyszukiwanie odbywa się po całych wyrazach i nie jest ważna kolejność występowania w nazwie.
|
2017-05-07, 10:56 |
|
|
LION-ALMIGHTY
|
Czy budowanie takiego indeksu wymaga głębszego sięgania do bazy danych firmy? A może łatwiejszym rozwiązaniem będzie uporządkowanie bazy towarów i nadanie poszczególnym pozycjom poprawnych nazw?
|
2017-05-07, 18:26 |
|
|
rafal
Ekspert
|
(1)
Tak łatwiej będzie uporządkować nazwy.
Tak, budowanie nowego indeksu to większa robota
|
2017-05-07, 20:20 |
|
|
LION-ALMIGHTY
|
Dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi. Bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam serdecznie.
|
2017-05-18, 12:45 |
|
|
kat
|
Cześć Rafał. Mam pytanie, czy adres podany w Twojej stopce to adres bezpośrednio do Ciebie? Mam klienta który ma podobny problem, interesowałoby go zoptymalizowanie wyszukiwania po kodach (KH i TW), może miałbyś chęć przejąć temat?
|
2017-07-04, 13:57 |
|
|
rafal
Ekspert
|
Adres ze stopki odbierany jest przez dział techniczny. W zależności od tematu wiadomość trafia do osób kompetentnych w danej dziedzinie (do mnie także).
Śmiało pisz (możesz dopisać że do mnie).
|
2017-07-04, 14:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|