Wypłacamy pracownikom fizycznym wynagrodzenie w miesiącu następnym po miesiącu pracy (np. czyli w lutym za styczeń) lecz do rozliczenia podatku kwotę wypłaty w lutym zaliczmy i tak do miesiąca stycznia (nie do lutego jak standardowo powinno być). W związku z tym w Symfonii pojawia się sprzeczność ponieważ chcąc podatkowo wypłatę w lutym przyjąć do stycznia tworząc okres płacowy muszę w pozycji "rozliczenie pod. doch. dla pracowników" wpisać 1 lecz wtedy podstawy do wynagrodzenia urlopowego dla urlopu np. w kwietniu pobierane będą z okresów bazowych czyli ze stycznia, lutego i marca a nie z pensji w tych miesiącach wypłaconych czyli z grudnia, stycznia, i lutego.
I tu powstaje pytanie jak pogodzić przesunięty miesiąc wypłaty z miesiącem podatkowym nieprzesuniętym?
Ale przecież jest parametr rozliczanie urlopu wg okresu i możesz sam zdecydować czy według bazowego czy podatkowego.
2009-02-21, 18:05
chemosh
No tak ale jeżeli okres podatkowy i kadrowy jest ten sam to nic to nie zmienia i nawet wybierając rozliczanie okresem podatkowym podstawy nie będą przesunięte.
2009-02-21, 21:46
chemosh
No tak ale jeżeli okres podatkowy i kadrowy jest ten sam to nic to nie zmienia i nawet wybierając rozliczanie okresem podatkowym podstawy nie będą przesunięte.
Przeczytałem twój pierwszy post 5 razy i nie wiem o co chodzi
Jeżeli chcesz żeby podstawy do urlopu były brane z miesiąca podatkowego to zmieniasz parametr o którym wspominałeś.
Nie wiem o co tobie chodzi z tym podatkiem.
2009-02-23, 20:58
chemosh
Chodzi poprostu o to żeby okres kadrowy, zus i podatkowy były te same (te same miesiące) ale wynagrodzenie urlopowe żeby system liczył z podstaw przesuniętych (czyli tak jakby okres podatkowy był kolejnym miesiącem po okresie kardowym).
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości