Re: Linux + Pervasive 11 + problem z rebuildem
Po kilkudziesięciu godzinach prób i testowania różnych możliwości niestety zmuszony jestem wywiesić białą flagę.
Baza po rebuildzie (do wszystkich dostępnych wersji - od 7 do 9.5) otwiera się bez problemu. Nie znam się na księgowości, więc każdorazowo testuję rebuild w ten sposób (pokazany mi przez księgową): wchodzę w Okresy
zakładka Miesiące-lata
2013
2013 podatkowy
grudzień podatkowy i klikam u góry Nalicz. Program bezbłędnie nalicza wyłącznie po rebuildzie do wersji 7.x, w każdym innym przypadku pokazuje opisany przeze mnie w poprzednim poście błąd. Używałem zarówno programu Rebuild na stacji klienta, jak i rbldcli bezpośrednio na serwerze - z tym samym mizernym wynikiem.
Zainstalowałem więc nową instancję KiP wraz z załączoną firmą demo, która domyślnie jest w wersji 6.x i którą również poddałem rebuildowi. Powyższy test przeszła bez najmniejszego problemu.
Pomyślałem więc, że nasza baza może jest uszkodzona i dlatego nie chce się poddać bezboleśnie konwersji, ale przeszła sprawdzanie 'Poprawności danych...', które do niczego się nie przyczepiło. Co ciekawe gdy próbowałem wykonać ten test na którejkolwiek bazie po 'nieudanej' konwersji, to program od razu wykonywał nieprawidłową operację i się zamykał.
Mimo najszczerszych chęci wygląda więc na to, że pozostaniemy przy wersji 6.x bazy.