|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
sprzęt i częste spowolnienia Symfoni FiK
Autor |
Wiadomość |
yairobe
|
sprzęt i częste spowolnienia Symfoni FiK
Witam, ostatnio pomagam informatycznie znajomemu. Poprzedni informatyk wyjechał za granicę i zostawił mnie z wieloma problemami. Problemem jest wolne działanie FiK 2012 na 2 stanowiska (jest tylko wgrane - biuro rachunkowe). Z tego co widzę baza postawiona jest na jednym z komputerów na którym się pracuje, a drugi się z nim łączy. Wszystkie kompy chodzą na win xp prof. Niestety praca na nich jest problematyczna tzn. wolna. Konfiguracja komputerów: Amd Sempron 3.0ghz, 2gb ramu połączone z routerem.
Mam zamiar usprawnić działanie i nie wiem czy to da radę: -Postawić serwer na osobnym komputerze (jak mogę eksportować MsSQL?) -Zrobić sieć wewnętrzną, bez routera tzn. dodatkowa karta sieciowa i połączenie bezpośrednio do serwera
Pozdrawiam Łukasz
|
2013-10-21, 12:50 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
wrob
Ekspert
|
Re: sprzęt i częste spowolnienia Symfoni FiK
Najlepiej wez zapros doswiadczonego wdrozeniowca na godzinke - mysle ze rozwiaze on wszstkie twoje problemy w tym czasie
twpoje propozycje z osobnym serweram i oddzielna siecia - moga sie sprawdzic ale niewiele przypiesza - generalnie stanowczo za malo dales informacji o sieci aby sie wpowiedziec
|
2013-10-21, 13:16 |
|
|
yairobe
|
Witam, dziękuję za odpowiedź. Co do sieci: serwer i klient znajdują się na jednym komputerze, który podłączony jest do routera. Drugie stanowisko(klient) jest na innym komputerze, który jest podpięty do tego samego routera. Firma jest malutka pracuje 2 pracowników, a koszt wezwania jest duży na tą chwilę.
|
2013-10-21, 19:02 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Mozna i zdalnie to zaserwisowac zeby nie wzywac....;)
Ale nadal nie dales zadnej nowej informacji o tej sieci - moze przynajmniej sprawdz szybkosc transferu po niej - kopiując jakis duzy plik - to juz nieco powie o jej stanie - mozliwe tez ze pervasive Ci pomoze ale to koszt......
|
2013-10-22, 13:21 |
|
|
yairobe
|
no właśnie myślałem o pervasivie, ale jak powiedziałeś to koszt nawet znaczny. Co do łącza transfer ok. 1,25 megabajta/s. na tej konfiguracji (musi być 10 mbit kabel), spróbuję puścić 100 i zobaczę jak będzie działać.
|
2013-10-22, 22:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|