Wolniejsza praca Symfonii po zalogowaniu kolejnych userów
Witam,
Mam kilka pytań powiązanych z problemem w poście:
viewtopic.php?f=2&t=3917 Serwer:
XEON 2GHz
RAM 4GB
Dyski SAS - RAID
Windows 2003 Server
sieć 1GB
Końcówki:
Intel P4 / Dual Core / Core 2 Duo / i5 / i7
Windows XP / 7
sieć 1GB / 100MB
Pervasive SQL 9 Server: 10 User + Symfonia Handel 2013.1b + FK 2013.1d
Bazy danych:
Handel: ~3,2 GB
FK: ~800MB
Sprawdziłem instalację serwera (plik instal.ini : Rodzaj=B, Database=A). Wcześniej cała sieć była 100MB, aktualnie jest zmieniana na 1GB (jedna sieć, kilka switchy 100MB i 1GB). Zauważyłem zwiększenie szybkości uruchamiania/zamykania programu, tworzenia raportów, itp. Jednak zauważam wydłużenie czasu np. logowania do programu handel. Przykładowe czasy po podaniu hasła do otwarcia firmy:
Pierwszy użytkownik: prawie natychmiast
Trzeci użytkownik: ~5,5s
Czwarty użytkownik: 7,2s
Piąty użytkownik: 9,3s
Szósty użytkownik: 11,4s
Siódmy użytkownik: 13,2s
Pytania dot. końcówek i serwera:
1. Czy przepięcie serwera z sieci 100MB do 1GB powinno znacznie wpłynąć na szybkość pracy programu ? - u mnie tak się stało, ale czy przy takich wielkościach baz danych to ma aż takie znaczenie?
2. Czy jakakolwiek końcówka podłączona do sieci 100MB "opóźnia" inne końcówki podłączone jako 1GB? Czy raczej całość w tym wypadku powinna działać na 1GB.
3. Czy zwiększanie czasu logowania (podejrzewam że także inne opóźnienia) wraz z logowaniem kolejnych użytkowników (średnio dodatkowe 2 sekundy dla każdego usera) to rzecz normalna czy można to jakoś "ujednolicić" niezależnie od zalogowanych użytkowników).
4. Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich instalacji klientów zgodnie z powyższym linkiem do postu ("na końcówkach puść instalację stacji roboczych SPECJALNĄ ") - Pervasive Software Monitor Utility na serwerze pokazuje że logują się kolejni użytkownicy - czy w takim wypadku jest pewność że końcówki korzystają z Pervasiva (jak to sprawdzić?).
5. Na niektórych komputerach po wybraniu opcji instalacji "instalacja stacji roboczej" program instalacyjny nie podpowiadał ścieżki do katalogu na serwerze dlatego została zainstalowana opcja "instalacja programu" na dysku lokalnym a następnie zmieniony skrót do programu na dysku serwerowym - czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli tak to jak obejść instalację stacji roboczej jeśli niemożliwe jest wskazanie katalogu instalacji programu (zmapowanego dysku nie ma w opcjach wyboru)?
6. Czy w samych ustawieniach serwera Pervasiva można coś zmienić aby zoptymalizować jego działanie?
Dodam jeszcze że czas logowania lokalnego na komputerze-serwerze do programu Handel również zależy od ilości już zalogowanych użutkowników.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi które pomogą mi zrozumieć działanie mojej instalacji.
MK