AnjaWro pisze:
No dobrze.
To w takim razie jak rozwiązać problem, o którym pisałam, z fakturą WNT? Nie dość ze są na niej rabaty na towary, to jeszcze upust z tyt. wczesniejszej platnosci, bo takie mamy warunki ustalone z kontrahentem. Co w tej sytuacji? Mam przeliczac kazdy towar oddzielnie i odliczać te 2 czy 3 % upustu?
Tzw. SKONTO czyli rabat z tytułu wcześniejszej zapłaty za Fakturę nie jest obsługiwany przez Symfonię Handel/Forte Handel, brak jest również RABATÓW po stronie dokumentów Zakupowych/brak polityki rabatowej po stronie ZAKUPU. Mogę jedynie przypuszczać że niewiele programów "z półki" będzie miało takie opcje, jeżeli w ogóle jakiś się znajdzie z programów OGÓLNOPOLSKICH.
SKONTO/RABATY dla ZAKUPU - pozostaje w mojej ocenie tylko dokument Korygujący Zakup na właściwą kwotę upustu/rabatu, trzeba liczyć "na piechotę" ceny lub przepisywać z dokumentu - alternatywnie użyć raportu/rozwiązania które wykona te działania za użytkownika. Rozwiązania SKONTO są dostępne wśród Partnerów i Dystrybutorów Sage.
SKONTO/RABATY - dla SPRZEDAŻY - pozostaje w mojej ocenie tylko dokument Korygujący Sprzedaży na właściwą kwotę upustu/rabatu, można użyć dodatkowego raportu/rozwiązania które przygotuje dokument Korygujący/SKONTO za użytkownika. Rozwiązania SKONTO są dostępne wśród Partnerów i Dystrybutorów Sage.
A zaliczki tak jak pisze Krzysiek - są alternatywne rozwiązania dla mechanizmu Sage i mnóstwo Klientów zdecydowało sie na takie rozwiązania, tak dla linii Symfonia Handel jak i Forete Handel - Faktury zaliczkowe w ZŁ i PLN oraz wersje z obsługą WALUT OBCYCH.