FKP - kilka Rachunków Zysków i Strat (RZiS)
Witam,
Mam takie zagadnienie do rozwiązania
Jeden z naszych klientów wymaga od nas rozbudowanych zestawień w związku ze specyfiką swojej działalności. Prowadzi działalność w kilku oddziałach miejscowych, w ramach których obowiązuje podział na poszczególne działy. Za każdy dział odpowiada kierownik, którego wynagrodzenie uzależnione jest od zysku konkretnego działu i oddziału. W związku z tym konieczne jest przygotowywanie kilku rachunków zysków i strat na każdy oddział i poszczególny dział. Na ten moment do księgowanych przez Klienta faktur są przypisywane cechy i potem na podstawie zapisów z cechą w Excelu są przygotowywane ręcznie rachunki zysków i strat - takie rozwiązanie Klient sam sobie zorganizował i do tej pory tak działał, ale chce czegoś nowego, lepszego, automatycznego
Pytanie 1: czy jest sens kombinować coś z Analizami Finansowymi czy dać sobie spokój ?, Czy AF dadzą radę ?
Pytanie 2: czy jest sens kombinować na samej FK ? w ogóle przewidziane są opcje z kilkoma RZiS ?
Pytanie 3: co zaproponować Klientowi biorąc pod uwagę fakt, że dane mogę spokojnie wyciągnąć z FK raportami dodatkowymi (ewentualnie standardowymi), może nadal korzystać z cech do dokumentów a zautomatyzować proces "okładania" danych w samym Excelu (macro) lub napisać po prostu raport który zrobi "szacher macher" z danymi i wyśle je ładnie na wydruk lub do Excela.
A może w ogóle wyrzucić z tego zagadnienia pojęcie RZiS i wyciągnąć tylko dane, niezbędne dla Klienta do obliczania ZYSKU dla poszczególnych działów firmy/oddziałów, jakieś zestawienie KOSZTÓW/PRZYCHODÓW lub może jakieś przeksięgowania danych na konta pozabilansowe (zrobiłbym jakiś automat na ZAPIS dokumentu do bufora i przeksięgował bym sobie takie zapisy).
Będę wdzięczny za sugestie, co z tym "fantem" zrobić - jakiś umysł mam od tygodnia zaciemniony, nic ciekawego do głowy mi nie przychodzi
Może jakieś gotowe rozwiązanie raportowe, zewnętrzne, może jakiś dodatkowy moduł analityczny... ?
Z góry dzięki za pomoc - oprogramowanie Klienta Symfonia FK (dawna Premium), ver. 2010-2011, w miarę aktualne wersje