|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
ZUS właściciela a koszty w Symfonii Mała Księgowość
Autor |
Wiadomość |
herror
|
ZUS właściciela a koszty w Symfonii Mała Księgowość
Zakładam raz jeszcze temat, ponieważ, faktycznie, w poprzednim namieszałam - wybaczcie:-)
Program: Symfonia Start Mała Księgowość 2009
Wchodzę w Kartoteki -> Właściciele -> Klikam dwa razy na imię i nazwisko właściciela -> Informacje -> Składki ZUS -> W tym miejscu za pomocą przycisku NOWY dodaję składki (wyłącznie za właściciela, nie mam żadnych pracowników).
Czy po dodaniu NOWEJ składki program automatycznie wrzuca składki na ubezpieczenie społeczne w koszty (do księgi), czy trzeba to zrobić jednak ręcznie, przez księgę jako wydatek?
W zestawieniu wydatków widzę tylko faktury. Nie widzę ZUSów. I stąd moje pytanie.
Z góry serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.
|
2010-03-30, 11:52 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
miki
|
Witam,
Składki ZUS wprowadzone w danych właściela (Informacje\ Składki ZUS) moga być księgowane w KPiR lub odpisywane bezpośrednio w deklaracji PIT oraz w deklaracji uproszczonej. Zależy to od ustawienia parametru pracy "Składki ZUS właścicieli" (menu Funkcje\ Parametry\ Parametry wypełniania deklaracji podatkowych). Sprawdź zatem jak masz ustawiony ten parametr.
Jeśli ustawisz ten parametr na księgowanie w KPiR, to w menu Operacje w oknie kartoteki Właściciele pojawi się opcja "Księgownaie składek ZUS". Każdorazowo musisz wykonać księgowanie za pomocą tej operacji, żeby pojawił się zapis w KPiR.
Jeśli składki ZUS nie księgują się i nie odliczają się w deklaracji, to znaczy, że mają nie wypełnioną datę zapłaty. Uzupełnij ją i powinno być ok.
Pozdrawiam,
|
2010-03-31, 08:25 |
|
|
RadekPlo
|
Re: ZUS właściciela a koszty w Symfonii Mała Księgowość
Witam A co w przypadku kiedy wpisuję (wybieram poprawną datę) i mimo zapisania data nie pojawia się. Nie miałem wcześniej tego problemu, nagle przestało zapisywać. Co dziwne mam w programie 2 firmy a tylko dla jednej nie zapisuje. Czy ktoś wie w czym może być problem ?
|
2018-01-26, 19:25 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|