Re: rozrachunki z firmą kurierską
perek pisze:
Nie wiem w jaki sposób dokładnie działa ci ten import.
Ten plik txt utworzony na podstawie JPK_FK ma format "Symfonniowy"? tj jest analogiczny jak wygenerowany z Sage Handel czy tam Sage Faktura?
Jeśli tak to wystarczy nawet w notatniku (chociaż polecam Notepad++) zamienić wszystkie zapisy.
konto =201-3 -1-K na konto =136-5, czy jakie tam sobie wymyślisz.
Oczywiście eksportować trzeba by było osobno sprzedaż z wersji 1 oraz z wersji 2, swoją drogą ja bym poszedł nawet dalej i sobie porozdzielał w 50c dokumenty sprzedaży i rejestry VAT zależnie od wersji czyli FVS1 i FVS2
Problem w tym, że zamiana JPK_FK na format "Symfoniowy" odbywa się na sztywnym schemacie, co oznacza że nie ma możliwości zmiany kont, w taki sposób, że raz będzie kontrahent z kontem 201-3-1-K, a innym razem konto 136-5 (czyli w moim przypadku kurier). Na stałe mam zapisane konto 201-3-1-K, i tak jest logiczniej bo takich transakcji jest więcej.
Myślałem, nad tym czy jest inne rozwiązanie. Np. oznaczam manualnie transakcje kurierskie konkretnym znacznikiem, który przeznaczę na te cele. I teraz w jakiś magiczny sposób będę mógł przeksięgować wszystkie dokumenty oznaczone tym znacznikiem na jedno konto 136-5, przy jednoczesnym rozrachunku zdejmującym mi obciążenie z konta 201-3-1-K. I cała to operacja powstała bym np. w kolejnym dokumencie prostym (DP). Tylko nie wiem czy jest to możliwe??