|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Przeszacowanie walut metoda podatkowa
Autor |
Wiadomość |
Aneta55555
|
Przeszacowanie walut metoda podatkowa
Sp. z o.o. - różnice kursowe ustalane są dla celów podatkowych metodą podatkową. Przeszacowanie walut zrobiłam poprzez funkcję Rok/Przeszacowanie walut. Kwota różnic kursowych, saldo rozr. z kontrahentami zagranicznymi i saldo rachunku bankowego EUR zostało przeliczone wg kursu NBP na dzień bilansowy. Różnice kursowe z wyceny bilansowej nie zostały uwzględnione w CIT, czyli OK. Ale w bieżącym roku rozrachunki z kontrahentami zagranicznymi i saldo rachunku bankowego EUR wyceniane są po kursie NBP z dnia bilansowego. W momencie rozliczenia zapłaty zobowiązania EUR poprzez przelew , RK wyliczane są automatycznie w odniesieniu do wartości wg kursu NBP z dnia bilansowego. Po fakcie wyczytałam, że lepiej przeszacowanie wykonać funkcja Rok/Wycena walut. Czy rzeczywiście skorzystałam z niewłaściwej funkcji? Jeżeli tak to jak z tego wybrnąć? Dodam, że rozrachunki dotyczyły tylko 3 faktur i w styczniu są regulowane przelewem. Wiem, że muszę jeszcze rozliczyć RK z wyceny bilansowej - może przy tej okazji mogłabym naprawić ewentualne błędy. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ jestem początkująca w tym temacie i mam już potężny mętlik w głowie. Czy można "wyoślić" tak na przyszłość, jak to zrobić w kolejnym roku w Symfonii, żeby tak nie bolało.
|
2023-02-01, 21:27 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
perek
|
Re: Przeszacowanie walut metoda podatkowa
Będzie dobrze, bilansowe różnice sa wyliczane odnośnie kursu bilansowego 31.12. a podatkowe wg kursu pierwtnego nalezności/zobowiązania.
Zajrzyj w ewidencję danych podatkowych
|
2023-02-02, 10:01 |
|
|
Aneta55555
|
Re: Przeszacowanie walut metoda podatkowa
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście w EDP pojawiły się wyjątki i różnice z wyceny bilansowej nie wpływają na dochód w CIT za 2022. Tylko w styczniu w nowym roku był przelew regulujący zobowiązania z zeszłego roku i zauważyłam, że aktualne różnice odnosi do kursu z wyceny bilansowej zamiast kursu pierwotnego. Po użyciu na koniec roku funkcji przewalutowanie program "na sztywno" przypisał zobowiązaniom i walucie na rachunku bankowym kurs z dnia bilansowego. Czy tak powinno być?
Dodam, że założyłam stornowanie różnic z wyceny bilansowej na początku roku. Po wprowadzeniu do bufora storna z dn 01.01 rozrachunki i waluta na koncie bankowym wróciły do wartości sprzed przeszacowania. Ale po styczniowej zapłacie wszystkich zobowiązań z zeszłego roku saldo rozrachunków z kontrahentami nie zgadza się.
|
2023-02-02, 20:40 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|