Po zaktualizowaniu Symfonii do ostatniej wersji program wyrzuca mi błąd w JPK_V7M. Nie podoba mu się NIP kontrahenta, a sam ucina dwie pierwsze cyfry. W kartotece kontrahentów mam wprowadzony NIP 2090000825. Ktoś miał podobną sytuację? Co robić?
Czesc, zmienić program:) Bo tu programiście sobie ne radzą z prostymi sprawami.
Słuchaj, nie wiem jaką masz bazę kontrahentów, ale po aktualizacji, w niektórych NIP'ach PL, co mają kreski zaznacza VIES. Później podczas generowania JPK w tych NIP'ach wycina dwa pierwsze znaki i wkleja do kodu kraju, co daje np. Kod kraju "58" a NIP bez tych dwóch znaków.
Trzeba więc w słowniku kontrahentów poprawić to, ale ... Kłopot się robi, jak mam podmioty od wielu lat, a baza ma 10 000 kontrahentów, weź to sobie popraw. Więc co miesiąc mam kilkanaście JPK, które muszę ręcznie poprawiać i dopiero takie poprawione wysyłam.
A wystarczyło by napisać prosty skrypt, usuwający kreski z NIP i odznaczenie VIES dla PL
Użytkownicy przeglądający to forum: AdsBot [Google], Google [Bot] i 21 gości