Witam, po instalacji stacji roboczej, uruchamiam kreator dodania bazy danych. Serwer MSSQL znaleziony jest bez problemu (logowanie MSSQL), potem widzę listę firm z serwera do dodania, wybieram jedną, zaznaczam zaawansowane, wpisuję istniejących userów (bez problemu loguję się na te poświadczenia z MS SQL management Studio) i wtedy dostaję błąd :
Baza danych 'nazwa_bazy' nie jest bazą systemu Sage50c, Niepoprawne parametry połączeniowe do bazy danych. DAL : Niepoprawny parametr UserId Prawa użytkownika saSage (tak się nazywa użytkownik z uprawnieniami dbo) w bazie serwer\SAGEPL.nazwabazy są zbyt ograniczone. Prawa użytkownika saSage w bazie serwer\sagepl.nazwabazy są zbyt ograniczone. DAL: Niepoprawny parametr 'Userid' DAL: Plugin 'Ms SQLServer DAL pluglin default' nie jest zainicjowany.
Dodam, że bez problemu loguję się na tę bazę bezpośrednio na serwerze. A na tych poświadczeniach użytkownika saSage do MS SQL Management Studio i tam jestem oznaczony jako dbo dla tej bazy.
czy ktoś ma jakaś sugestię ?
2020-05-25, 13:12
Autor
Wiadomość
Mix-soft.pl
ozy76
Re: Dołączanie bazy zdalnej do Sage 50c
Problem nie aktulany. Miałem źle skonfigurowane ustawienia globalne... Pozdrawiam
2020-05-25, 14:58
aneta.g
Re: Dołączanie bazy zdalnej do Sage 50c
A jak powinny byc poprawnie ustawione?
I czy w sytuacji gdy mam na serwerze FK i KiP to oba programy muszą mieć oddzielne ustawienia dotyczące konfiguracji globalnej? Czy mają jedną wspólną?
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości