|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
błąd w dokumencie w zamknietym i zatwierdzonym roku
Autor |
Wiadomość |
sylwia1985
|
błąd w dokumencie w zamknietym i zatwierdzonym roku
Witam,
Korzystam z programu Symfonia Finanse i Ksiegowość.
W 2013 roku została zaksięgowana faktura sprzedażowa z błędem tj. wprowadzono złego kontrahenta i złą kwotę faktury. Niestety błąd został zauważony dopiero teraz, a rok 2013 jest juz zamkniety i zatwierdzony, Otwarcie roku i poprawa dokumentu kosztuje sporo. Stąd moje pytanie: w jaki sposób/za pomoca jakiego dokumentu można w bieżącym okresie dokonać korekty, poprawy dokumentu?
|
2016-03-01, 12:11 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
Maciek
|
Re: błąd w dokumencie w zamknietym i zatwierdzonym roku
Chyba w takim w jakim było wprowadzone. Wprowadź dokument w bieżącym roku 2015 czy 2016 z odpowiednimi datami i jeżeli masz poprawnie zdefiniowane dokumenty to trafi w odpowiedni okres rejestru.
Zapisy w księgach nie mogą być korygowane w okresie, za który zostało zatwierdzone sprawozdanie, dlatego korygujesz w bieżącym sprawozdaniu.
|
2016-03-02, 10:19 |
|
|
sylwia1985
|
Czy mógłby Pan podpowiedzieć trochę więcej w jaki sposób to zrobić? Kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać :/ Faktury sprzedażowe mają kolejne numery więc nie mogę wprowadzić kolejnej sprzedaży w bieżącym okresie, a dokument PK nie uwzględnia rejestru vat. Dodam jeszcze, że faktura została zaksięgowana z kwotą wyższą niż powinna być, kontrahent dostał dobrą fakturę, ale deklaracja vat 7 powinna być skorygowana.
Będę wdzięczna za pomoc
|
2016-03-04, 12:09 |
|
|
Maciek
|
Faktury sprzedaży chyba nie są drukowane z FK? Nr ewidencyjny nie musi odpowiadać numerze faktury. A jeżeli to problem to można stworzyć nowy dokument np FVSS - jak zdefiniować nowy dokument proszę szukać w podręczniku.
Najprościej wprowadzić taką samą fakturę z minusem i kolejną już prawidłową.
|
2016-03-04, 12:41 |
|
|
sylwia1985
|
Dziękuje za informację, nie mogę sobie nadal poradzić z tym problemem. Rejestry vatu księgują się do właściwego okresu czyli do czerwca 2013 r i mogę wygenerować korekty deklaracji. Natomiast wpisane zmiany nie przyporządkowują się do odpowiedniego okresu sprawozdawczego pod względem podatku dochodowego.
Czy mógłby Pan podpowiedzieć z czego to może wynikać? Jak rozwiązać ten problem?
|
2016-03-24, 20:00 |
|
|
Maciek
|
Jeżeli zapisy bilansowe nie idą w parze z podatkowymi to należy dokonać "korekty" w Ewidencji Danych Podatkowych - EDP. Np plus w bieżącym okresie, minus w poprzednich okresach. To jest chyba dobrze opisane w pomocy do programu.
|
2016-03-25, 09:40 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|