Re: Raport - Lista Płac. Długi czas generowania
perek pisze:
Wszystko to potwierdza moje zdanie, że pod względem optymalizacji Kady i Płace to badziewie. Jeszcze 2-3 wersje i trzeba będzie komputer z NASA wypożyczyć.
Chociaż w sumie nic to nie da bo i tak leci po jednym rdzeniu.
Z zewnątrz tak to może wyglądać.
Z wnętrza okazuje się, że odpowiedzią na pytanie "ile ludzi u pana pracuje" jest odpowiedź "a kto pyta" bo nie wiadomo którą wartość podać.
Potrącenie wynagrodzenia realizuje się na 3 sposoby włącznie z pop.ier... 30dniowym miesiącem. Na chińską modłę wylicza się czas pracy inc. "odbiór za święto w wolną sobotę".
Stado wkluczeń i wykluczeń, odwołań, masy wyjątków, reguł i odstępstw, podstaw chorobowych dopełnianych i nie powoduje że Kadry nie są systemem bazodanowych i w bazie jako takiej nie można w prosty sposób zawrzeć wszystkich danych.
Efektem jest to, że sama aplikacja a nie "silnik bazodanowy" musi większość wyliczyć bo nie da się stworzyć takiej bazy która uwzględni wszelkie niuanse naliczeń płac.
Raz jeden widziałem WFGang w działaniu (migrowałem do Kadr). Naliczał ichniejszą listę płac. I prędkość jakoś nie powaliła mnie na kolana.
Co do jednego masz rację. Jeszcze 2-3 lata uproszczeń kodeksu pracy, ustawy zasiłkowej i do każdej firmy trzeba będzie superkomputer wstawiać.