Re: Pervasive na serverze + Symfonia Handel
krzysiek pisze:
Faktycznie na pewno jest to objaw wynikający z blokowania dostępu do zasobów bazy. Sieć to jeden z możliwych powodów. Piszesz, że to się dzieje od jakiegoś czasu - kojarzysz jakąś zmianę w strukturze, sprzęcie itp w przybliżonym okresie? generalnie taki problem to raczej robota na miejscu a nie zagadka na forum ale może uda się jednak do czegoś dojść.
No właśnie nic nie było robione, owszem dokładamy co jakiś czas (co miesiac-dwa) ogólnie do sieci komputer jak dochodzi nowy pracownik (raczej bez symfonii - tu liczba korzstajacych jest stała), ale generalnie taki błąd pojawiał się od dawna, tyle że rzadko, no max. raz na 2-3 dni i po chwili znikał, albo ja (nie znając monitora pervasive) uruchamiałem ponownie server.
Generalnie w środę nie miałem problemu wcale, wczoraj co kilka minut. Skojarzyłem z laptopem pracownika którego w środę nie było w pracy, a który bez mojej wiedzy śmigał na WiFi. Pomogło na tyle, że około 30 minut wytrzymało i znów blokada. Kilka ruchów w monitorze pervasive, znalazłem 2 osobnika, po którego wyrzuceniu (ze 2-3 razy) zaczęło chodzić. Generalnie po drodze jeszcze 2 inne końcówki miały po razie udział w blokadzie bazy danych. I co najciekawsze wszystkie końcówki są w innych segmentach sieci: pierwszy leciał po Wifi do master switcha gigabitowego, drugi przez jakiegoś starego switcha kablem do master switcha, 3 przez innego starego switcha też do mastera, a 4 przez 2 switche do mastera, serwer mam przyłączony do mastera.
Jeszcze 2 lata temu część pracowników śmigała na WiFi i Symfonia działała... Ale wolno, więc im podpodciągałem kable do laptopów
Tak jak mówię, koszmar zaczął sie we wtorek, ale po kilku restartach servera uspokoiło się, w środę był całkowity spokój, a wczoraj jakiś zawał. Wracałem do firmy z daleka, bo nie miałem jak zdalnie się dostać i pomóc po tym jak skończyłem juz pracę...
Ja jestem gotowy do pracy na miejscu, jestem sieciowcem, administratorem Windows, ale Symfonia i Pervasive to trochę dla mnie czarna magia, no może przesadzam. Jednak gdyby ktoś mnie naprowadził gdzie szukać i ew. czego, to może mi to niezmiernie pomóc.