|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mawo67
|
Nr dziennika
dokumenty wprowadzam do bufora ( FVZ,FVM,FVS,DP,PK)i narzucam nr ewidencyjny osobne do każdego zestawu. Potem w buforze ustawiam te dokumenty datami. Potem księguję i program narzuca mi nr dziennika . Czy te numery muszę przepisywać na dokumenty ? Czy mozna załozyć dzienniki dla każdego rejestru ?
|
2012-06-27, 10:13 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
assaq11
Ekspert
|
Re: Nr dziennika
numer dziennika księgowań teoretycznie powininen być umieszczony na dokumentcie (często jednak nie bywa) zetknąłem się też z trochę inną wersją umieszczania tego na dokumentach - po zaksięgowaniu firma robiła wydruk zestawienia dokuemntów zaksięgowanych i coś takiego było wpinane do segregatora zawierającego w/w dokiemnty - mi się to nawet podoba - zwłaszcza gdy takich dokumentów jest wiele a były one np zaimportowane z programu sprzedażowego
i nie można nadawać numerów dziennika wg serii dokumentów - idzie ona ogółnie dla całego roku
|
2012-06-27, 11:47 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Re: Nr dziennika
A jaki konkretnie przepis mówi iz musi to byc numer dziennika?
W UoR - jest cos takiego - "numer identyfikacyjny dowodu lub inne oznaczenie w sposób umożliwiający powiązanie dowodu z zapisami księgowymi dokonanymi na jego podstawie."
czyli tak naprawdę nawet numer własny tej faktury który na niej jest wydrukowany i został przepisany do FK - wystarczy...
Natomiast w praktyce wygodniej (w celu późniejszego szukania) jest opisywać właśnie numerami rodzaju dokumentu - np FVS Y, FVZ X - i tak tez typami dokumentów mieć segregatory
|
2012-06-27, 12:47 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|