|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
marekw
|
Dostep do bazy danych
Witam
Przez 10 lat pracowałem na Subiekcie i teraz po przesiadce na Symfonię chciałbym użyć niektórych wcześniej wypracowanych rozwiązań.
Subiekt pracujący na bazie windowsa pozwalał na dostęp w trybie tekstowym do danych za pomocą zapytań sql. Było to dziecinnie proste i darmowe.
Czy w przypadku Symfonii istnieją podobne programy? Czy jedyną możliwością wyciągania danych z Symfonii jest zakup Pervasiva czy też jest inne oprogramowanie bądź funkcje w samej Symfonii?
Będę zobowiązany za obszerniejszą odpowiedź lub skierowanie mnie na strony poświęcone takiej tematyce.
/Google jest wszechwiedzący, ale ludzie są sympatyczniejsi/
|
2011-10-12, 15:46 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
krzysiek
Ekspert
|
Pervasive + wygenerowane DDFy do bazy.
Sorry za brak obszernosci ale za bardzo nie ma tu co wyjaśniac ;) a i stron na temat podłączania sie do Symfonii z zewnątrz to raczej też nie uświadczysz. Najwięcej znajdziesz tu na forum.
|
2011-10-12, 16:39 |
|
|
marekw
|
Owszem... moje pytanie już po godzinie wydaje się ciut lamerskie.
Właśnie (tu, na forum) "odkryłem" raporty i ambasic. Jest to porównywalne do Zapytania z Subiekta. Choć odmienne od samego sqla.
Ale moje pytanie pozostaje - czy zapytania/raporty ambasic można wywołać z zewnątrz. Chyba nie? Przynajmniej na razie nie znalazłem takich informacji.
Jeszcze na jedno pytanie nie mogę znaleźć odpowiedzi (czyli brzmi ona zapewne: NIE), czy bazy Symfonii można uruchomić w MSQL Server? Po dodaniu jakowychś bibliotek?
|
2011-10-12, 16:53 |
|
|
krzysiek
Ekspert
|
"czy zapytania/raporty ambasic można wywołać z zewnątrz." -NIE - chyba, że o czymś nie wiem ;)
"czy bazy Symfonii można uruchomić w MSQL Server" -TAK "wystarczy" zrobić upgrade do wersji FORTE ;)
|
2011-10-12, 18:50 |
|
|
wrob
Ekspert
|
zapytania SQL - jesli masz pervasive to jak najbardziej mozesz wywolac z zewnatrz - robisz zrodlo odbc i uzywasz czegokolwiek MSQuery, acessa, a nawet SQL Server Management - jak sobie dopniesz baze pervasive w trybie linked server
|
2011-10-13, 18:51 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|