|
|
|
Komunikat "Czekanie na dostęp do danych firmy" w H
Autor |
Wiadomość |
jabis
|
Mogli byśmy na ten temat podyskutować... jednak na pewno nie na forum publicznym.
|
2010-10-30, 11:57 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
krzysiek
Ekspert
|
Zapraszam. Namiary znasz.
p.s. dlaczego ten wątek jest w dziale Ogłoszenia??
|
2010-10-30, 20:35 |
|
|
jabis
|
Faktycznie nie wczytałem się w tekst dokładnie... taka sytuacja nie jest normalna... choć blokowanie się dostępu do bazy danych na czas wystawiania dokumentu jest normalną sytuacją.
Proponuję zajrzeć do monitora Pervasive... może tam namierzy się blokującą stację...
Lub zamykać pojedyncze stacje robocze i patrzeć się kiedy puszczony będzie uchwyt bazy danych...
|
2010-11-03, 17:58 |
|
|
sosnek
|
temat może już wiekowy, ale ja się natknełem na to samo i może moje rozwiązanie się komuś przyda.
męczyłem się z tym miesiąc. raz na jakiś czas. symfonia handel premium 2011.1a. 6 lokalnie i 7 przez serwer terminali. i to było coś dziwnego. gdzy rano wystwiamiamy dużo faktur około 200 w ciągu 3 godzin to Symfonia nawet nie zająknie. Gdy przychodził luźniejszy czas to odrazu zwiecha. i tak jak w temacie powyżej myślałem, że to sieć lub pervasive. obciązając sieć maksymalnie symfonia nawet się nie zająkneła. mimo wielu kobinacji z pervasivem problem pozosawał bez rozwiązania. już miałem prosić o pomoc kogoś z zewnątrz stało się coś dziwnego. jeden oddział pracował dłużej niż pozostałe. Symfonia chodziła tylko na jednym komputerz!. gdy odpaliłem drugą i hciałem wystawić nowy dokument pojawia się komuniakt "czekam na dostęp do danych..." zalogowałem się do komputera na tym oddziale i olśnienie. w procedurach sprzedaży, magazowych i zakupu w onbeforeinsert mam stworzoną procedurę "sprawdź kod użytkownika" użytkownik musi zeskanowac swój kod paskowy by potwierdzić czy to napewno on wystawia dokument. i gdy ktoś zeskanował kod podczas wystawiania faktury to przy małym ruchu na oddziale podczas wystawiania wz już się niechciało i następowało wstrzymanie zapisu do bazy danych. wyłączyłem sprawdzanie kodu dla wz i już nikt nie zapomina i wszystko śmiga jak rakieta.
dlatego jeśli ktoś w Symfoni ma coś więcej niż standard to niech sprawdzi czy jakiś raport przypadkiem mu tego nie blokuje podczasw wystawiania
|
2011-02-12, 16:21 |
|
|