Re: Wersja demo a wersja komercyjna
Dzięki za odpowiedź.
perek pisze:
Tak, po numerze w bazie słownika, nr NIP, i kodzie nadanym w słowniku.
Źle zrozumiałeś moje pytanie. Wiem, że jest możliwość wyszukania kontrahenta po numerze, NIP i kodzie. Problem w tym, że w każdym z tych pól muszę znać dokładny numer, NIP lub kod. Czy na prawdę muszę się uczyć tych danych na pamięć? Fakt, nr NIP mam na fakturze, ale wprowadzanie każdej faktury szukając kontrahenta przez nr NIP trochę mnie przeraża...
Mi chodziło o coś takiego, że jak mam kontrahenta, którego NIP to: 1234567890 i w bazie jest tylko jeden kontrahent, którego nip zaczyna się od 123 to czy muszę wprowadzać cały numer NIP?! Naprawdę system nie może podpowiadać, że po wprowadzeniu cyfr w NIP 123 pasującymi kontrahentami są: i tu lista kontrahentów których NIP jest podobny do wprowadzonej frazy.
Czy jeśli mam kontrahenta, którego kod to: "KRZAK MAK" nie mogę wpisać tylko "krzak" lub tylko "mak" lub chociażby "RZAK"
każdy z tych podciągów jest fragmentem kodu i system powinien podpowiedzieć pasujących kontrahentów (zaczynając od tego najbardziej pasującego).
Tak swoją drogą to najgłupszą rzeczą jest wyszukiwanie po jakimś numerze, bo co jeśli mam 1000 kontrahentów? Pominę kwestię, że skąd mam wiedzieć, który kontrahent będzie stały a który incydentalny? A co jeśli pracuję w biurze rachunkowym i obsługuję N firm a każda z nich ma innych kontrahentów, a ci, którzy się powtarzają mają inny numer...
Przy okazji jeszcze dopytam czy jest możliwość, by wprowadzić do kontrahenta domyślny opis i domyślną stawkę VAT? Jak przeglądałem zakładki kontrahenta to nic takiego tam nie ma ;-(.
Z góry dzięki za pomoc.