gariz pisze:
zgoda moze pytanie nie jest w odpowiednim dziale (prosze o przeniesienie) jednak zalezaloby mi na jakiejs konkretnej odpowiedzi w tym temacie... tak sie sklada ze jest informatykiem moze nie wyuczonym, ale praktykujacym w tematyce sieciowej ponad 5 lat. temat jest o tyle dla mnie skomplikowany ze nie wiem jak skonfigurowac symfonie... czy trzeba dokupic jakas licencje z klientem symfoni w miejscu gdzie bedzie drukarka? (symfonia wystepuje wogole w wersji server/host?) samo zestawienie VPN'a to banal-o to nie pytam. zastanawiam sie tez nad drukarka...-przeciez bede musial podlaczyc ja jakos przez RS/USB/LPT do komputera na miejscu, a moze po LAN a wtedy na gwalt to mozna by i po RDP wejsc na komputer ksiegowej?
Przez RDP lub podobne to będziesz musiał kupić dodatkowy dostęp do programu - ewentualnie zainstalować tam gdzie będzie fizycznie stacja robocza i tam podłączyć drukarkę (pamiętaj, że nawet jeżeli masz program na 2 userów to sam program możesz zainstalować choćby i na 100 kompach - i tak tylko 2 się dostanie w jednym czasie).
Wtedy już nie będzie problemu.
Możesz też zmapować drukarkę udostępnić ją i podłączyć na drugim kompie.
Nawet jeżeli drukarka jest na USB to da się (np. ThinStuff albo programy serwisowe) - ostatnio robiłem coś takiego dla klienta ale pod konkurencyjny program więc nie będę się opisywał.
VPN to przecież banał. Ta sama sieć i po IP dasz radę to zrobić.
Oczywiście większość zależy od samej drukarki i oprogramowania do niej (sterownik).
Nie wiem jak jeszcze mógłbym Ci pomóc.