MP2009 - PLAN AMORTYZACJI BŁĘDNE WYLICZENIA
Witam,
FYI: przy instalacji aktualizacji do wersji MP2009 pojawil mi się następujący problem:
1. program nie generuje automatycznie planu amortyzacji - więc po zainstalowaniu akutalizacji do MP2009 nie amortyzowane są żadne środki trwałe (!!!)
Aby amortyzacja została naliczona trzeba ręcznie wejść w każdy ze środków trwałych - w informacjach wybrać PLAN AMORTYZACJI i RĘCZNIE (!) go wygenerować.
Dopiero wtedy pojawią się wartości amortyzacji na kolejne miesiące
ALE
2. tutaj pojawia się dodatkowy i trudniejszy do wykrycia błąd: w przypadku środków trwałych już amortyzowanych, które miały w międzyczasie zwiększaną wartość program po wygenerowaniu planu amortyzacji nalicza ją według wartości początkowej a nie wartości po zmianach (!!!)
Zgłosiłem to już w Sage, pracują nad tym - oczywiście podobno ma to się pojawić w poprawce 2009a.
O tyle o ile pkt 1. jest łatwo zauważalny bo program nie nalicza w ogóle amortyzacji to pkt 2. w przypadku dużej ilości środków trwałych jest bardzo trudny do wychwycenia.
Przestrzegam więc wszystkich, którzy ufają programowi.
Czy ktoś jeszcze ma taką sytuację i czy ewentualnie ma jakieś łatwe rozwiązanie na pkt. 2?
pozdrawiam
użytkownik: "zawsze się wstrzymuję z aktualizacjami bo obawiam się problemów i niestety znów mam rację"