PatkaP
|
Ewidencja produkcji tylko na "4"
Dzień dobry.
Mam problem z merytoryczno-technicznym zrozumieniem ewidencji produkcji w programie Symfonia FiK 2018. Wszystko się wzięło z tego, że klient spłatał mi psikusa i stwierdził, że nie będzie już tylko przedsiębiorstwem usługowym, ale też produkcyjnym.
Do tej pory korzystałam z kalkulacji kosztów w układzie rodzajowym - jedynie "4-ki". Teraz, przed rozpoczęciem nowego roku stoję przed decyzją, czy "wejść" też w "5-tki", czy pozostać na uproszczonych "4-kach" a dodać tylko konto 490. Dodam, że od "5-tek" będę się bronić i rękami i nogami (nie widzę za bardzo celu podwójnej roboty), w związku z czym pozostaje mi druga opcja, z wykorzystaniem konta 490.
Nie wiem jednak do końca jak działają automatyczne księgowania Symfonii na koniec roku i nie chciałabym błędną ewidencją na kontach przeszkadzać jej w czymś, żeby mi potem nie wyszły głupoty... Próbowałam bawić się na wersji demo, ale w sumie po kilku godzinach mam już tylko mętlik w głowie :( Czy jakaś dobra dusza jest w stanie mi dopomóc?
Ja to widzę tak:
1. Opcja A (bez automatycznych księgowań równoległych i kont 710 i 710 KWS) wydanie materiałów do produkcji Wn 402 / Ma 301 przyjęcie gotowego produktu Wn 601 / Ma 490 rozchód produktu Wn 490 / Ma 601 w ten sposób saldo konta 490 wykaże mi niesprzedany zapas produktów i skoryguje WF, ale produkcję w toku (o ile wystąpi), będę musiała wprowadzić "z palca" np. zapisem Wn 603 / Ma 490 ?
2. Opcja B (bez automatycznych księgowań równoległych, ale z kontami KWS) wydanie materiałów do produkcji Wn 402 / Ma 301 przyjęcie gotowego produktu Wn 601 / Ma 490 rozchód produktu Wn 710 / Ma 601 wtedy jeśli zmiana stanu produktów wystąpi to będzie różnicą miedzy kontami 490 i 710 ??
3. Opcja C (z automatycznymi księgowaniami równoległymi) wydanie materiałów do produkcji Wn 402 / Ma 301 + Wn 603 (???? jak nie tu to gdzie) / Ma 490 (automatycznie równoległy zapis) przyjęcie gotowego produktu Wn 601 / Ma 603 rozchód produktu Wn 710 / Ma 601
Czy coś z tego w ogóle ma sens? Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i coś doradzić?
Będę bardzo wdzięczna za każdą poradę, za wszystkie z góry bardzo serdecznie dziękuję...
_________________ Nie bij - wytłumacz. Dopiero się uczę! :)
|