Niedopłata składek na ubezpieczenie emerytalne
Witam,
zastanawia mnie czy może ktoś miał do czynienia z takim problemem.
W firmie po aktualizacji KDP do wersji 2008, maksymalna roczna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne oraz ubezpieczenia rentowe "cofneła" się do wartości z poprzedniego 2007 roku - 78.480,00 zł, lub też nie została wprowadzona wysokośc na 2008 rok. Wobez tego paru pracownikom szybciej niż powinno zaprzestało naliczać składki na ubezpiecznie emerytalne i rentowe-panie z płac zorientowały się dopiero teraz :/.
Zastanawiam się czy dorobienie prostego elementu który potrąci od netto kwotę tych niezapłaconych wcześniej składek wystarczy...bo nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, tu i Pit-11 powinien być zmieniony (narazie mój jedyny pomysł to edycja wartości na PIT-11 i ręczna korekta zapłąconych składek ZUS) i karta wynagrodzeń- nie mam pojęcia jakie klasy miałabym podpiąć do takiego elementu, żeby symfonia widziała go jakos składki ZUS - o ile coś takiego jest możliwe :P... zastanawia mnie co zrobić też w odwrotnej sytuacji, kiedy pracownik opłacał składki,a juz przekroczył maksymalny wymiar 85.290,00 zł, i powinno mu się zwrócić te pieniążki...