Potrzebuję rozliczyć wszystkie składniki wynagrodzenia (w tym w szczególności zasadnicze) na osobnej (pomocniczej) liście płac. Dotyczy to tylko pracowników przyporządkowanych do określonego wzorca. Utworzyłem odpowiedni zestaw wzorców. Przy wzorcu grupującym tych pracowników ustawiłem niebieską i czerwoną chorągiewkę a przy wzorcach (współ)pracownik i pracownik etatowy tylko niebieską. Niestety zasadnicze nadal nalicza się w okresie podstawowym. Co mogę robić niewłaściwie ? Wersja 2009.1
Teoretycznie może się też zdarzyc, że pracownik zostanie przyporządkowany do danej grupy w trakcie m-ca. Czy jest możliwe aby część zasadniczego za dany miesiąc rozliczać na liście podstawowej a część na pomocniczej? Czy to już absolutna abstrakcja?
Czy ktoś może zaproponować jakikolwiek sposób rozwiązania mojego problemu?
2009-08-10, 07:29
Autor
Wiadomość
Mix-soft.pl
MG
Spróbuj tak - załóż drugi okres podstawowy w miesiącu i we właściwościach tego okresu ustaw w polu „Rozliczaj wyłącznie pracowników przypisanych do grupy/działu” wzorzec, do którego są dodani odpowiedni pracownicy.
2009-08-10, 07:40
gregee123
No tak. Nie zakładałem, że można utworzyć dwa okresy podstawowe w danym miesiącu.
Niestety na tej dodatkowej liście rozlicza całe zasadnicze nawet jeżeli do wzorca pracownika przyporządkowano od połowy miesiąca.
Jeśli nzdarzyło sie , że w trakcie miesięca pracownik pracował w dwóch działach Otworzenie okresu wg rady MG spowoduje że zasdnicze rozliczy sie na obu listach w całości. Niestety ( praca ręczna-czyli podzielenie wynagrodzenia.)
Wędrowanie po działach w trakcie miesiąca - nie wskazane.
A tak swoją drogą dlaczego dla grupy (działu) chcesz tworzyć oddzielne okresy płacowe ?Czy jest to związne z różnym terminem płatności i związku z tym różnym okresem zus i podatku dochodowego?
IM
2009-08-10, 21:27
gregee123
No więc właśnie trudno jest dopasować rzeczywistość i sposób działania firmy do możliwości programu. Raczej powinniśmy robić odwrotnie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości