wrob pisze:
Ale nie rozumiem jak obieg dokumentów w firmie moze wymuszac opcje konfiguracyjna w programie - ktora to opcja i tak jest zabroniona (tzn chcesz ja zabronic) do uzycia przez pracownika?
Po pierwsze to nie ja chcę zabronić tej opcji:)
Ja tylko mówię, że istnieje szereg opcji użytkowania programu, w których prawo 'zmiany typu rezerwacji' na nic się zdaje. Np są firmy które muszą przed wystawieniem WZ dokładnie wiedzieć z której dostawy (ale według metody FIFO) dany towar ma być wydany. Wtedy stosuje się opcję ze 'wskazaniem dostaw' a nie 'ilościowe' rezerwacje towaru. I w takich przypadkach nie ma jak zabronić zmiany dostaw na dokumentach WZ w buforze jak i wystawionych.
wrob pisze:
Zreszta co szkodzi ze towary beda mialy zaklikane na stale ze wg fifo a ci co maja prawa to sobie w momencie wystawiania beda przelaczac na wskazywanie dostaw i wybierac dostawy?
Ponieważ w niektórych firmach osoba wskazująca dostawy z których towar ma być wydany (przygotowująca WZ w buforze lub np zamówienie obce czy fakturę) nie równa się osobie wystawiającej WZ. Zdarzają się przypadki iż wydanie ze zmianą dostawy wymaga autoryzacji np kierownika magazynu a nie zwykłego magazyniera. Oczywiście przy założeniach że program działa na ustawieniach 'ze wskazaniem dostaw'. Wskazanie dostaw jest bardzo ważne dla wielu firm, ponieważ ten sam towar w różnych dostawach może mieć nawet 100% różnicy w cenie. Dostawa może mieć jakieś numery seryjne czy datę ważności. Czasami bardzo ważne jest wskazanie dostaw (FIFO) i brak możliwości zmiany dostawy.
Prosty przykład. Firma działa na wskazaniu dostaw. Handlowiec przygotował FVS i WZ w buforze. Ale zobaczył ze starsza dostawa na WZ jest dużo droższa od nowej, więc zmienia na nową dostawę. Ma wtedy o wiele większą marżę na FVS i lepszy wynik finansowy. Nie da się przed tym zabezpieczyć na chwile obecną w handlu, przy wykorzystaniu standardowych ustawień.