Re: Stany magazynowe wg kontrahentów-dostawców.
Oki rozgryzłem temat jak to można w miarę szybko zrobić, ręcznie bo ręcznie ale się da jak nie ma dużo dostawców.
Ja mam ich 40 ale pozycji towarowych mam ok.5000 tyś., ale niektóry towar dostarcza kilku dostawców.
Potrzebowałem zrobić zestawienie dla księgowej stanów magazynowych i wartości towaru na dany dzień z podziałem na dostawców (dostawy)
A więc:
1. Wchodzimy w zakup
Zestawienia
Zakup za okras
Od góry po prawej wybieramy: okres: Wszystkie daty, podsumowanie: Kontrahent, zaznaczamy ikonkę: Tylko podsumowania (Alt+P)
2. Teraz poszczególnie klikamy w nazwę dostawcy, np. pierwszego na liście
- Po kliknięciu pokażą się poszczególne faktury od tego dostawcy. Wybieramy więc od góry po prawej Towary.
- Pokaże nam towary od tego dostawcy zakupione za cały okres.
- Następnie klikamy po lewej Lista, pokażą nam się towary z bieżącym stanem na dzień dzisiejszy (stan handlowy+stan zarezerowany)
- Zaznaczamy wszystkie (ctrl+a)
- Na dole po prawej wybieramy: Zestawienia
Zestawienia wszystkie
Towary zalegające w magazynach... i klikamy Wykonaj dla wybranych
- Wybieramy datę Dostawy utworzone przed: (wybieramy interesującą nas datę) i OK
Pokaże nam wszystkie towary z podziałem na dokumenty dostaw (PZ, PW, IN+) do tego na jakie magazyny weszły.
Na górze po prawej można dodatkowo przesortować wg danego magazynu, oraz wg różnych kryteriów podsumowania
3. Kopiujemy pokazane dane do schowka i wklejamy do excela. Reszta obróbki w excelu wg potrzeb.
eehhh, więc trochę pracy i wieczorem zestawienie dla księgowej będzie skończone.