Napotkalem na następujący problem: stworzyłem fakturę RR i zapiąłem dekretację jak pokazuje dokumentacja (tzn w ksiegowaniu podstawowym brutto netto i VAT, a w równoległym po jednej stronie pomniejszam rozrachunek a po drugiej wysyłam na konto gdzie zbierają się pieniądze na fundusz promocji rolnej).
Pojawia sie następujący problem: oba rozrachunki przechodza do FK jako "nowe trnasakcje" i trzeba je recznie ze sobą rozliczać. Czy nie moga się rozliczać z automatu?
Jakieś pomysły?
2010-12-15, 10:39
Autor
Wiadomość
Mix-soft.pl
jabis
Zapomniałeś wspomnieć, że rejestr VAT też jest rozbijany na dwie pozycje... wartość dla funduszu promocji rolnej przypisywana jest do dnia dokumentu i naliczany VAT, zaś reszta zapłatą :/
Chętnie posłucham jeśli ktoś te dwa problemy wie jak rozwiązać... ;)
2010-12-15, 19:06
Gem
Nie wiem czy komuś to pomoże ale wymyslilem jakieś rozwiązanie:
Dekretacja podstawowa:
wn netto
wn vat
wn - (minus) kwota na fundusz na konto funduszu
ma bilans (na konto kontrahenta - rozrachunek przeniesie się pomniejszony)
równoległe
wn kwota na fundusz na konto funduszu
ma kwota na fundusz na konto funduszu
Rozrachunek powstaje pomniejszonu i nie bruździ przy synchronizacji. Powstaje tylko jeden rozrachunek - czyli większośc problemów rozwiązana.
Problemy:
- całość dekretacji musi byc ustawiona po dokumencie a nie może być po pozycji
- trochę śmieciowych zapisów na koncie funduszu
2011-01-27, 12:01
Gem
Niestety rozwiązanie nie okazało się idealne: po przesłaniu do FK kwota brutto nie zgadza sie z rejestrem i mamy wykrzyknik. trzeba poprawiać ręcznie (choć i tak rozwiązanie najlepsze z dostępnych).
Zgłosiłem problem do Sage - podobno nad tym pracują
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 27 gości