|
Planowane nowe stawki VAT a Symfonia Handel
Autor |
Wiadomość |
krzysiek
Ekspert
|
Alibaba - teraz twoja informacja ma sens kiedy poszerzyłeś ją o warunki które limitują jej zastosowanie. Wcześniej ktoś wchodzący na forum bez znajomości tematu mógłby pomyśleć że jemu aktualizacja nie jest potrzebna a tylko grzebnie w bazie i już.
Reasumując wskazana opcja jest dopuszczalna (aczkolwiek nie zalecana) dla użytkowników którzy na 100% nie będą planowali w przyszłości rozbudowy systemu oraz jego aktualizacji.
|
2010-12-08, 15:03 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
alibaba
|
regulamin forum
czy złamałem w jakiś sposób regulamin forum? bo treść mojego postu została ukryta?
i jeszcze mam prośbę, w moim drugim poscie zrobiłem paskudny błąd ortograficzy, a nie mogę go już edytować jeśli można to proszę go poprawić :)
|
2010-12-08, 16:00 |
|
|
zz
|
Ew. można to uznać za "pożąd...a...nie" ;)
_________________ zz
|
2010-12-08, 16:14 |
|
|
jabis
|
Argumenty:
- dwuwalutowość w okresie wchodzenia EURO !!
Czy wiesz jakie wejdą wtedy przepisy i czy przepisy nie wymuszą uaktualnienia programu ?!
- faktury w walucie
Nie pamiętam czy w wersji 2007 są faktury w walucie, ale nawet jeśli są, to są w cenach wyłącznie NETTO !!
Czy nie rozumiesz, że nikt nie wie co nam rząd zafunduje i jaki to będzie miało wpływ na oprogramowanie ?!
Było już:
- ZALICZKI
- tranzakcie wewnątrzwspólnotowe
- Potrącenia na Fundusz Rozwoju Rolnictwa
Jeśli do tej pory zmiany przepisów nie dotknęły firmy, nie można zagwarantować, że w przyszłości to nie nastąpi !!
Można by jeszcze wspomnieć o integracji z FK... ale pewnie zaraz usłyszę... u nas nie ma... co nie znaczy, że w przyszłości się nie pojawi !!
Jeśli te argumenty nadal do Ciebie nie przemawiają... cóż... nic więcej nie poradzę...
Widać faktycznie to znacznie szerzej widzisz ;)
|
2010-12-08, 20:07 |
|
|
wrob
Ekspert
|
w 2007 to chyba sa faktury w walucie - ale od Brutto
|
2010-12-09, 01:34 |
|
|
jabis
|
Ups... racja były tylko brutto... dopiero niedawno pojawiły się i netto :)
Mój błąd... sorki.
|
2010-12-09, 02:18 |
|
|
Administrator
Administrator
|
Re: regulamin forum
alibaba pisze: czy złamałem w jakiś sposób regulamin forum? bo treść mojego postu została ukryta?
i jeszcze mam prośbę, w moim drugim poscie zrobiłem paskudny błąd ortograficzy, a nie mogę go już edytować jeśli można to proszę go poprawić :)
Doceniam zamieszczenie tak zaawansowanego rozwiązania.
Obawiam się, że mogłoby znaleść zbyt wielu amatorów, którzy zamiast skorzystać zrobiliby sobie krzywdę.
W związku z tym postanowiłem uktyć tą treść. Przepraszam, że bez wyjaśnienia.
_________________ Administrator
forum.mojaSymfonia.pl
|
2010-12-10, 21:57 |
|
|
raptor
|
alibaba pisze: czy złamałem w jakiś sposób regulamin forum? bo treść mojego postu została ukryta?
Czy można dostac rozwiazanie alibaby na email: {kontakt wykasowany przez Administrator FORUM} tak żeby samemu ocenic czy jest to dobre rozwiązanie. Zalogowałem się zbyt późno dlatego nie mogłem go zobaczyć.
Ostatnio zmieniony 2010-12-21, 15:47 przez raptor, łącznie zmieniany 1 raz
|
2010-12-21, 15:34 |
|
|
alibaba
|
jabis pisze: Argumenty:
- dwuwalutowość w okresie wchodzenia EURO !! Czy wiesz jakie wejdą wtedy przepisy i czy przepisy nie wymuszą uaktualnienia programu ?!
- faktury w walucie Nie pamiętam czy w wersji 2007 są faktury w walucie, ale nawet jeśli są, to są w cenach wyłącznie NETTO !!
Czy nie rozumiesz, że nikt nie wie co nam rząd zafunduje i jaki to będzie miało wpływ na oprogramowanie ?!
Było już: - ZALICZKI - tranzakcie wewnątrzwspólnotowe - Potrącenia na Fundusz Rozwoju Rolnictwa
Jeśli do tej pory zmiany przepisów nie dotknęły firmy, nie można zagwarantować, że w przyszłości to nie nastąpi !!
Można by jeszcze wspomnieć o integracji z FK... ale pewnie zaraz usłyszę... u nas nie ma... co nie znaczy, że w przyszłości się nie pojawi !!
Jeśli te argumenty nadal do Ciebie nie przemawiają... cóż... nic więcej nie poradzę... Widać faktycznie to znacznie szerzej widzisz ;)
Co do wejścia w strefę euro to jego termin jest chyba trudny do określenia i nie sądzę by miało się to szybko zdarzyć. Oznacza to między innymi, że trzeba by było płacić za aktualizacje przez najbliższe kilka lat, aby utrzymywać system w gotowości, a wcale nie jestem pewien czy za te kilka lat nasza firma będzie dalej wykorzystywać symfonię..
Jeśli chodzi o integrację z FK to została ona przetestowana i działa tak jak trzeba
pozdrawiam
|
2010-12-22, 10:10 |
|
|
alibaba
|
raptor pisze: Czy można dostac rozwiazanie alibaby na email: {kontakt wykasowany przez Administrator FORUM} tak żeby samemu ocenic czy jest to dobre rozwiązanie. Zalogowałem się zbyt późno dlatego nie mogłem go zobaczyć.
nie wiem czy istnieje taka możliowść, kontakt został wykasowany. ja w tej chwili mam już napisaną procedurę sql która zmienia stawki, modyfikuje towary oraz niezrealizowane zamówienia - tak by wystawiane na ich podstawie faktury były już z dobrym vatem. job sie odpali w nocy pierwszego stycznia i w niedziele gdy sprzedawcy przyjdą do pracy pozostanie im tylko uruchomić aplikację która przeprogramuje stawki vat na drukarkach fiskalnych.
pozdrawiam
|
2010-12-22, 10:19 |
|
|
alibaba
|
Administrator pisze: alibaba pisze: czy złamałem w jakiś sposób regulamin forum? bo treść mojego postu została ukryta?
i jeszcze mam prośbę, w moim drugim poscie zrobiłem paskudny błąd ortograficzy, a nie mogę go już edytować jeśli można to proszę go poprawić :) Doceniam zamieszczenie tak zaawansowanego rozwiązania. Obawiam się, że mogłoby znaleść zbyt wielu amatorów, którzy zamiast skorzystać zrobiliby sobie krzywdę. W związku z tym postanowiłem uktyć tą treść. Przepraszam, że bez wyjaśnienia.
dziękuje za poprawienie błędu ortograficznego
|
2010-12-22, 10:20 |
|
|
alibaba
|
zz pisze: Do AliBaby: spróbuję przetestować twoje rozwiązanie.
Problem robi się rzeczywiście przy kontraktach/fakturach zaliczkowych i przy korektach, jeśli sprzedaż była przed 1.1.2011. Tu już wchodziłaby w grę 'obróbka' dokumentów przy wystawianiu (dodatkowe sprawdzenie daty wystawienia dok. źródłowego...) i faktycznie pytanie: jak będzie z ew. konwersją do wyższej wersji?
jak przebiegły testy?
ja nie podmieniam wartości w stawkach - dodaje nowe i tylko zmieniam ich ustawienia, a w pozycjach dokumentów (tabela DP) jest zawarta informacja o stawce vat więc nie powinno być problemu z korektami.
ogólnie rzecz biorąc symfonia ma całkiem fajnie skonstruowaną bazę danych, szkoda tylko, że nie mam jej opisu - ale to mają chyba tylko pracownicy sage, ja musiałem się bawić profilerem.
pozdrawiam
|
2010-12-22, 10:30 |
|
|
zz
|
Dodałem stawki w HMF i FKF, na emulatorze drukarki fiskalnej wychodzi dobrze.
Eksport do FK też wygląda że jest OK.
Korekty robia się z VAT-em z jakim zostały wystawione.
Faktura wystawiona z ZMO 'przejmuje' stawki VAT z ZMO, więc też jest OK.
Ja mam faktury zaliczkowe typu: 1 pozycja - "zaliczka", więc nie wiem jak jest z kontraktami.
_________________ zz
|
2010-12-22, 10:44 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Dostep do opisu bazy, dokumentacji technicznej itp maja autoryzowani dystrybutorzy itp :)
do ZZ: Ty masz Forte a tu dyskusja jest chyba handlu Premium :)
|
2010-12-22, 11:51 |
|
|
symfhan09
|
Administrator pisze: Doceniam zamieszczenie tak zaawansowanego rozwiązania. Obawiam się, że mogłoby znaleść zbyt wielu amatorów, którzy zamiast skorzystać zrobiliby sobie krzywdę.
rozumiem, ze jedynym w pelni wlasciwym rozwiazaniem jest dac sie oskupac wybaczcie malo mile slowa, ale z laickiego punktu widzenia wywalic 3700 netto (mam wersje bez limitu firm na 4 stanowiska), bo za 2 tygodnie zmienia sie vat o 1%... mozna zagotowac.
_________________ symfonia 2.0 po tuningu :)
|
2010-12-22, 11:54 |
|
|