|
Autor |
Wiadomość |
wrob
Ekspert
|
Dziwne - przecież mozesz normalnie na wz napisac mniejsze niz na fakturze ilosci i przyjmuje i wystawia takie wz - w czym jest konkretnie problem?
|
2009-05-27, 13:31 |
|
 |
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
 |
zz
|
No nie bardzo.
Spróbuj do (zapłaconego w całości) kontraktu wystawić częściową WZ-kę (np. na jedną pozycję z dwóch).
Ja nie mogę, w ogóle mi nie chce ani usunąć pozycji na WZ, ani wpisać innej ilości niż na kontrakcie.
_________________ zz
|
2009-05-27, 14:24 |
|
 |
wrob
Ekspert
|
No tak to faktycznie nie zadziala - ale po co wz do kontraktu wystawiac? nie mozna do faktury czesciowej wynikajacej z tego kontraktu go wystawic?
|
2009-05-27, 14:40 |
|
 |
zz
|
Ale ja nie chcę wydać 0,8 metra czegoś-tam i 0,8 szt. czegoś-innego.
Chciałbym na pierwszej WZ-ce 1 metr, a na drugiej 1 szt.
_________________ zz
|
2009-05-27, 14:46 |
|
 |
makler
|
 FAKTURA ZALICZKOWA
Witam
ja też mam problem z fakturą zaliczkową
otrzymałam pieniądze od kontrahenta w wysokości 40 000,00
z informacją ze jest to przedpłata na materiały
nie zanam wartości całego kontraktu ( tylko tak niedokładnie)
wystawiłam wiec kontakt jako przedpłata na materiały budowlane w wyskości 40 000,00 zł i wytawiłam fakturę zaliczkę
na dzień dzisiejszy już zanm wartośc kontraktu oraz jakie w to wchodzą materiały jedank nie wiem jak rozliczyc i wytawić fakturę koncową
|
2009-06-09, 12:43 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
hej,
proponuję rozwiązanie gdzie trzymamy się ściśle mechanizmów zaliczek HM które Sage usilnie promuje jako jedyne zgodne z ustawą czyli:
a. wystawiamy korektę do kontraktu gdzie ZERUJEMY tą pozycję którą zaliczkowałaś - zakładam że to towar incydentalny lub usługa nazwana "przedpłata za materiały budowlane" oraz za pomocą funkcji Dodaj pozycję (pod prawym klaw. myszy w korekcie) dodajemy faktyczne towary które klient ma otrzymać. nie musimy oczywiście trafić w kwotę wcześniejszą bo zakładam ze wartość całego kontraktu tez się zmieni na taką jak ma być finalnie.
b. wchodzimy do wystawionej zaliczkowej na 40.000 i wystawiamy korektę - nic w niej nie zmieniamy, system sam wystornuje starą pozycje i rozbije na części nowe dodane zachowując sumaryczną wartość 40.000 brutto. Tym samym będzie to korekta zerowa zmieniająca tylko zawartość FV - trzeba by jednak ja dostarczyc klientowi.
c. wystawiamy końcową zaliczkową - będzie ona już opiewała na resztę kontraktu i uwzględniała pozycje kontraktu juz po korekcie.
d. wydajemy wz do zaliczkowych
przy okazji - jak skonfigurować system na tzw końcową FV masz na pierwszej stronie tego wątku.
Mam nadzieję, ze ten opis pomoże Ci zakończyć transakcję :)
|
2009-06-09, 20:52 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
jeszcze mały dopisek - w punkcie a. pisząc "zerujemy" miałem myśli ilość na 0 a nie wartość :)
|
2009-06-10, 19:58 |
|
 |
mrEM
|
Chciałbym ożywić wątek, którego sedno zostało już przedstawione:
zzawadzki pisze: OK, tak jest dla przypadku kiedy całość kontraktu wychodzi jedną WZ-ką. U nas klient składa zamówienie w oddziale - zazwyczaj 20-30 pozycji towarowych. Teoretycznie całość powinna wyjechać z magazynu centralnego, ale jeśli klient chciałby zabrać część towaru (nawet w zakresie wpłaconej kwoty zaliczki) i jest on akurat na stanie magazynu oddziałowego...... ...... to i tak system nie pozwoli Oczywiście można byłoby 'kombinować' z kontraktem (usunąć to co sprzedajemy i wydajemy w oddziale), ale dopilnowanie tego jest w praktyce niemożliwe.
Od samego początku borykam się z podobnym problemem. Schemat działania u klienta:
- wystawiamy kontrakt, podpisywany przez klienta i zobowiązujący go do zakupu (czyli de fakto wiążące handlowo zamówienie)
- handlowiec tworzy do kontraktu rezerwacje ze wskazaniem dostaw (musi z oczywistych względów to robić - optymalizacja zysku ze sprzedaży)
- kontrahent chce odebrać z magazynu część towaru, którą zgodnie ze stanami magazynowymi (na moment dokonywania zaliczki) może zostać wydana a która odpowiada kwocie dokonanej przez niego wpłaty
- handlowiec MUSI wystawić WZ zgodne ze stanem faktycznym - odnosi się do wcześniej zarezerwowanych dostaw na wskazane (a więc nie wszystkie pozycje) i...
...jest problem
. po pierwsze - wystawiając WZ do kontraktu opcjonalnie usunie lub pozostawi WSZYSTKIE (a więc niekoniecznie tylko te, które wydaje) rezerwacje
. po drugie - wystawiając WZ w ten sposób nie mamy jakiegokolwiek bezpiecznego i wygodnego mechanizmu rozliczania kolejnych wydań (kolejna WZ do kontraktu nie uwzględnia wcześniejszych wydań, tak jak w przypadku faktur)
. po trzecie - wystawienie odpowiadającego rzeczywistym zabiegom wydania WZ z pozycji zaliczki jest NIEMOŻLIWE (proporcjonalne i niezmienialne rozłożenie zaliczki na WSZYSTKIE pozycje)
. po czwarte - pozornie racjonalne wydaje się zastosowanie sposobu "mieszanego" - wystawiam zaliczkę adekwatną do wpłaty, wracam do kontraktu i robię WZ na wybrane pozycje w określonych (nieułamkowych ilościach) - ponieważ zaliczka automatycznie i nie do obejścia przejmuje z kontraktu wskazane do niego rezerwacje, nie jest możliwym aby WZ wystawiona do kontraktu zrealizowała te rezerwacje
Nie wiem, jak reszcie ale właśnie ze względu na (tutaj użyję eufemizmu) niedopracowaną obsługę zaliczek (wdrażam Handel od kilku lat i nie uzyskałem sensownych rozwiązań) moja irytacja rośnie proporcjonalnie do złości zniecierpliwionych i zdegustowanych klientów. Mogę klientom oczywiście tłumaczyć wymogi kolejnych przepisów prawnych, które regulują kwestię wystawiania zaliczek i obstawać przy tym, że Handel je spełnia. Rzeczywistość praktyk handlowych odbiega jednak od zdefiniowanego w programie MECHANIZMU obsługi zaliczek i nie narusza przepisów (opisana wyżej sytuacja). Czy komuś udało się ostatecznie wygrać tą wojnę (nie kolejną bitwę o rozwiązania częściowe i niedoskonałe)? Czy też pozostaje już pełne zażenowania stwierdzenie "się nie da"?
|
2009-06-25, 17:53 |
|
 |
Jossie
|
OLIK pisze: Witam, mam problem z fakturą zaliczkową. W stopce szablonu drukuje mi się podwójna cena netto, która przewyższa całą cenę towaru. Taka sama sytuacja dzieję się z fakturą Vat. Prosze o pomoc. 
Błąd z wydrukiem faktury zaliczkowej występuje w wersji 2008c. W załączniku raport poprawiający.
|
2009-06-25, 19:05 |
|
 |
Jossie
|
krzysiek pisze: Jeśli upierasz się by na ostatniej fv do kontraktu nie pojawiało się słowo zaliczkowa to stwórz jeszcze jeden typ dokumentu - nazwij go FAKTURA VAT, FAKTURA VAT KOŃCOWA czy jak tam jeszcze wyobraźnia Ci podpowiada ale jej charakter ustaw na Faktura zaliczkowa .
Zamiast dodawać nowy typ dokumentu jako końcową fakturę zaliczkową, można też w tej podstawowej w nazwie pozostawić tak jak było, czyli "Faktura zaliczkowa", natomiast w opisie wprwadzić "Faktura VAT zaliczkowa końcowa" (lub według uznania) i drukując ostatnią fakturę zaliczkową, która w pełni rozlicza kontrakt, trzeba by zaznaczyć w innych elementach wydruku opcję "Drukuj opis typy jako nazwę dokumentu".
|
2009-06-25, 19:08 |
|
 |
Jossie
|
mrEM pisze: Nie wiem, jak reszcie ale właśnie ze względu na (tutaj użyję eufemizmu) niedopracowaną obsługę zaliczek (wdrażam Handel od kilku lat i nie uzyskałem sensownych rozwiązań) moja irytacja rośnie proporcjonalnie do złości zniecierpliwionych i zdegustowanych klientów. Mogę klientom oczywiście tłumaczyć wymogi kolejnych przepisów prawnych, które regulują kwestię wystawiania zaliczek i obstawać przy tym, że Handel je spełnia. Rzeczywistość praktyk handlowych odbiega jednak od zdefiniowanego w programie MECHANIZMU obsługi zaliczek i nie narusza przepisów (opisana wyżej sytuacja). Czy komuś udało się ostatecznie wygrać tą wojnę (nie kolejną bitwę o rozwiązania częściowe i niedoskonałe)? Czy też pozostaje już pełne zażenowania stwierdzenie "się nie da"? 
Jeden z partnerów (z Rzeszowa o ile dobrze pamiętam) zrobił dodatkowe rozwiązanie dla faktur zaliczkowych, na pewno na stronie Sage można znaleźć informacje na ten temat.
Wersja 2010 wprowadza zmiany w zaliczkach, jednak oczywiście nie spełniają wszystkich oczekiwań.
|
2009-06-25, 19:17 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
Jossie pisze: krzysiek pisze: Jeśli upierasz się by na ostatniej fv do kontraktu nie pojawiało się słowo zaliczkowa to stwórz jeszcze jeden typ dokumentu - nazwij go FAKTURA VAT, FAKTURA VAT KOŃCOWA czy jak tam jeszcze wyobraźnia Ci podpowiada ale jej charakter ustaw na Faktura zaliczkowa . Zamiast dodawać nowy typ dokumentu jako końcową fakturę zaliczkową, można też w tej podstawowej w nazwie pozostawić tak jak było, czyli "Faktura zaliczkowa", natomiast w opisie wprwadzić "Faktura VAT zaliczkowa końcowa" (lub według uznania) i drukując ostatnią fakturę zaliczkową, która w pełni rozlicza kontrakt, trzeba by zaznaczyć w innych elementach wydruku opcję "Drukuj opis typy jako nazwę dokumentu".
po pierwsze nie wszyscy mają wersje 2008/2009 a dopiero tam zaistniały nazwy i opisy dokumentu a po drugie to nie rozwiązuje kwestii włączenia sie do serii numeracji faktur zwykłych a większość księgowych tak chce.
Można by reasumując napisać klienci HM 2008 i 2009 mogą użyc funkcji opisów i nazw dokumentów ale wówczas do FVZal muszą wpiąć dwie serie numeracyjne do wyboru
|
2009-06-26, 12:21 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
Jossie pisze: Jeden z partnerów (z Rzeszowa o ile dobrze pamiętam) zrobił dodatkowe rozwiązanie dla faktur zaliczkowych, na pewno na stronie Sage można znaleźć informacje na ten temat. Wersja 2010 wprowadza zmiany w zaliczkach, jednak oczywiście nie spełniają wszystkich oczekiwań.
Większość Patnerów Sage promuje to rozwiązanie, nie trzeba sie "wybierać" do Rzeszowa ;) cena jest jedna czy kupiona u producenta rozwiązania czy u innego partnera z drugiego końca polski, szukanie tego rozwiazania na stronie Sage to chyba ostateczność ;)
|
2009-06-26, 12:27 |
|
 |
mrEM
|
krzysiek pisze: Jossie pisze: Jeden z partnerów (z Rzeszowa o ile dobrze pamiętam) zrobił dodatkowe rozwiązanie dla faktur zaliczkowych, na pewno na stronie Sage można znaleźć informacje na ten temat. Wersja 2010 wprowadza zmiany w zaliczkach, jednak oczywiście nie spełniają wszystkich oczekiwań.
Większość Patnerów Sage promuje to rozwiązanie, nie trzeba sie "wybierać" do Rzeszowa ;) cena jest jedna czy kupiona u producenta rozwiązania czy u innego partnera z drugiego końca polski, szukanie tego rozwiazania na stronie Sage to chyba ostateczność ;)
Mogę zapytać, jakie TO rozwiązanie i jak się sprawdza w praktyce?
|
2009-06-26, 14:35 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
rozwiązanie to dodatkowy mechanizm w systemie.
Sprawdza sie :) od małych firm do dużych giełdowych spółek - funkcjonuje w HMP i HMF
nie chcę tu robić sklepu więc proszę o kontakt przez namiary z www.hsoft.pl podamy szczegóły i możemy dostarczyć demo.
|
2009-06-26, 14:44 |
|
|