|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Drukarka fiskalna - pierwsze starcie
Autor |
Wiadomość |
pszemo
|
Drukarka fiskalna - pierwsze starcie
Witam, nie chcę rozpoczynać sporu o wyższości, ale... Jak już pisałem wcześniej - jest sobie serwer symfonia handel start + 2 końcówki, licencja na 2 stanowiska.
Mam zamiar odpalić drukarkę fiskalną wpiętą w sieć. No i seria pytań: 1. da się? 2. co polecacie? 3. oczywiste ograniczenia (np nie da się wydrukować czegoś na paragonie, nie da się wydrukować takim cudem takiego a takiego dokumentu) 4. na co uważać szczególnie?
a i jeszcze przy okazji na maszynie serwerze nikt nie będzie pracował - po odpaleniu drugiej stacji roboczej zaczęło wyskakiwać okno o limicie licencji - działam na btrieve - jak to usunąć?
pozdrawiam i wielkie dzięki za dotychczasową pomoc, Przemek
|
2015-01-06, 23:52 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
pszemo
|
Re: Drukarka fiskalna - pierwsze starcie
I po starciu :) Wg Pana z POSNETU i dodatkowo Pani z US nie powinno się używać jednej drukarki fiskalnej dla kilku stanowisk. Technicznie jest to jakoś do ogarnięcia - ale nie wolno tak robić. Cytat jednego z rozmówców - czyli do pierwszej kontroli.
|
2015-01-07, 17:52 |
|
|
rafal
Ekspert
|
Są różne zdania na ten temat. http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/ ... terow.htmlNajlepszym wyjściem jest wystąpienie o interpretację do urzędu i mieć to na piśmie. Na forum są opisane metody uruchomienia drukarki do współpracy z wieloma stanowiskami komputerowymi.
|
2015-01-07, 22:51 |
|
|
pszemo
|
No to w tym przypadku obowiązuje zdanie, że lepiej 1:1 - jedno stanowisko - jedna drukarka. A ewentualnym rozwiązaniem byłoby coś co nazywa się multiplekser usb - "dynks" który podłącza się do drukarki i stacji roboczych. Coś co mnie zaskoczyło to po pierwsze drukarki EV EJ Posnetu (o ile dobrze pamiętam nazwę) nie kolejkują wydruków, a po drugie nie wymaga to w ogóle zaangażowania serwera - drukarki byłyby spięte bezpośrednio ze stacjami - wszystko i tak "pamiętane" byłoby w drukarkach.
|
2015-01-08, 00:19 |
|
|
Zenek N
|
Ja też się zmagałem z tym problemem nie raz i doszedłem do wniosku że nie ma sensu.
Paragon musi być face to face z klientem to raz ;) A dwa jak chcesz klikać paragony to sobie zrób dostęp do pulpitu Remote i wystawiaj ile chcesz ;)
Pozatym skąd pani Krysia sklepowa akurat będzie wiedziała że to nie jest jej paragon i da klientowi zły albo przypnie błędny do faktury.
Po prostu są takie możliwości ale nie radzę bawić się kasą fiskalną bo wizyty Izby skarbowej nie chciałbyś mieć napewno ;)
|
2015-01-10, 11:31 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|