|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Backup Symfonia handel/fk/st + pervasive 10.3
Autor |
Wiadomość |
grzesiek.skiba
|
Backup Symfonia handel/fk/st + pervasive 10.3
Dzień dobry, Od jakiegoś czasu próbuję wyjść obronną ręką z tworzenia automatycznego backupu danych firm w programach fk/st/hn. Problem polega na tym, że na jednym z serwerów jest uruchomiony klient symfonia handel przez 24h/dobę. Dotychczas logowałem się na serwer, zamykałem klienta i robiłem kopię 1:1 plików z danymi firm po czym uruchamiałem ponownie klienta i logowałem się do Handlu.
Usiłuję zautomatyzować backup do tego stopnia, aby był zupełnie bezobsługowy, obecnie realizuję to przez Cobian backup + skrypt .bat uruchamiany przed i po kopii danych wykonujący kolejno procedury: pvbackup -on (.bat) -kopia (cobian backup) pvbackup -off (.bat)
W teorii wszystko przebiega prawidłowo, niemniej jednak Cobian w folderze "Handel" tworzy dodatkowe pliki dla każdego .dat np. 5idk.dat (752749kb) 5IDK.^^^ (5kb)
i analogicznie dla reszty, nie próbowałem jeszcze odtworzyć danych z kopii, ale czy ma może ktoś doświadczenie w automatyzowaniu backupu symfonii, zwłaszcza podczas podłączonych klientów ? Czy macie jakieś zalecenia co do wykonywania backupu ?
|
2016-11-16, 11:17 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
ro_bek
Ekspert
|
Re: Backup Symfonia handel/fk/st + pervasive 10.3
Zalecenie jedno - wszyscy muszą się wylogować.
Kopia wykonana w momencie gdy są zalogowane inne osoby jest w większości przypadków bezużyteczna.
|
2016-11-16, 18:21 |
|
|
rafal
Ekspert
|
co to jest pvbackup?
|
2016-11-16, 22:31 |
|
|
grzesiek.skiba
|
pervasive backup agent, przełączenie bazy w trym continues mode. Rozumiem ,że nie ma możliwości automatyzacji backupu symfonii ? W takim razie czy istnieje możliwość uruchomienia handlu z parametrem, tak aby został automatycznie zalogowany konkretny użytkownik ?
|
2016-11-17, 01:20 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|