|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Odczytywanie tabel z bazy danych Symfonia Forte KiP.
Autor |
Wiadomość |
Floyd
|
Odczytywanie tabel z bazy danych Symfonia Forte KiP.
Cześć,
Pisze do Was aby uzyskać parę informacji dotyczących możliwości odczytu informacji zawartych w bazach danych Symfonia Forte KiP. Chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość wyeksportowania z głównego serwera jednej firmy w postaci kopi bazy danych aby przenieść ją na komputer osobisty w celu możliwości bezpiecznego odczytu z niej informacji?
Chciałbym zainstalować na swoim komputerze Microsoft® SQL Server® 2008 R2 SP2 - Express Edition i w miarę możliwości uzyskać wyeksportowaną bazę danych w celu nauki sporządzania zapytań M$ SQL. Dane z tabel które udało by mi się wyciągnąć wykorzystywał bym to tworzenia raportów i przerabiał bym je później np. w Excelu.
Chciałbym wiedzieć czy istnieje w ogóle taka możliwość?
Może macie inne rozwiązania na wyżej wymieniony pomysł?
|
2014-08-14, 16:10 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
krzysiek
Ekspert
|
Re: Odczytywanie tabel z bazy danych Symfonia Forte KiP.
Oczywiście ze istnieje. Zrób kopię bazy i ją odtwórz na swojej instancji SQL.
|
2014-08-14, 20:55 |
|
|
Floyd
|
Doczytałem gdzieś na forum że Microsoft® SQL Server® 2008 R2 SP2 - Express Edition nie współpracuje z bazą danych Symfonia Forte czy to prawda?
|
2014-08-18, 08:06 |
|
|
krzysiek
Ekspert
|
Aplikacje FORTE nie współpracują z bazami utrzymywanymi na SQL Express ale nic nie stoi na przeszkodzie by podłączyć do niego bazę i bawić się zapytaniami SQL do niej.
|
2014-08-18, 08:19 |
|
|
Floyd
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A proszę mi powiedzieć czy istnieje możliwość połączenia się bezpośrednio z bazą danych znajdująca się na serwerze (która to posiada wszystkie dane różnych firm)? W taki sposób aby były ustawione uprawnienia tylko do odczytu (w celu ochrony bazy i możliwości ewentualnego jej zepsucia)?
Moje pytania są skierowane ponieważ mam aktualnie problem z uzyskaniem takich możliwości. Otrzymałem informację że Microsoft® SQL Server® 2008 R2 SP2 - Express Edition nie współpracuje z bazami danych Symfonia Forte...
Chciałbym tak jak wspomniałem wyciągać potrzebne informacje za pomocą zapytań SQL, ponieważ chciałbym uniknąć nauki AMBasic i tworzenia w tym języku programowania niezbędnych raportów.
Moim celem jest uzyskanie możliwości instalacji na moim stacjonarnym komputerze Microsoft® SQL Server® 2008 R2 SP2 - Express Edition, poproszenie o wyeksportowanie bazy danych firmy X w celu nauki zapytań do odpowiednich tabel lub widoków. Aby później była możliwość połączenia się z oryginalną bazą znajdująca się na serwerze w celu pracy na aktualnych danych.
|
2014-08-18, 08:54 |
|
|
krzysiek
Ekspert
|
(1)
Ustaw sobie jeśli masz takie prawa do tego SQLa lub poproś jego administratora o założenie użytkownika tylko z prawem do odczytu a jeśli chcesz to także ograniczonym tylko do konkretnej jednej bazy. Podepnij się tym użytkownikiem i wówczas możesz spokojnie "szaleć" :)
|
2014-08-18, 10:50 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Tylko taka jedna uwaga - czytanie danych z bazy KDF (bardziej zaawansowancyh niz lista pracownikow) - ma malo sensu z racji na dosc zagmatwanej strukture bazy - znacznie lepiej posluzyc sie metodami i procedurami udostepnianymi przez sama aplikacje KDF - nzi wlazic tam SQL-em
|
2014-08-18, 15:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|