|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Pervasive - licencje na dwóch użytkowników 5 instalacji
Autor |
Wiadomość |
el_polacco
|
Pervasive - licencje na dwóch użytkowników 5 instalacji
Witam,
Mam Pervasive'a Workgroupa zainstalowanego na komputerze z bazą danych (pełniącego funkcję serwera). Na nim też są licencje na dwóch użytkowników. Oprócz tego na czterech dodatkowych komputerach chciałbym zainstalować Pervasiva. Pytanie czy z każdego stanowiska zamiennie dostanę się do bazy? Czy pervasive trzyma informację o konkretnej instalacji czy też mogę wyjść z programu na jednym komputerze a uruchomić go na innym. Gdzieś "obiła mi się o uszy" informacja że licencje muszą być na wszystkie wykonane instalacje tzn program pozwoli uruchomić bazę na serwerze i pierwszym komputerze na którym zainstalowano Pervasive'a a na pozostałych już nie pomimo tego że licencje są na serwerze. Kto wie jak jest? Proszę o informację.
|
2014-10-29, 17:18 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
ro_bek
Ekspert
|
Re: Pervasive - licencje na dwóch użytkowników 5 instalacji
Dostaniesz się do bazy.
Licencja pozwala na jednoczesny dostęp, więc zainstalować możesz na 100 komputerach ale jednocześnie zaloguje się tylko tyle osób na ile jest licencja.
|
2014-10-31, 15:34 |
|
|
el_polacco
|
Niestety ten temat już nie obowiązuje bo to nie kwestia licencji Pervasive'a a jego komunikacji. Znany błąd 3014. Oszaleć można już próbowałem większość opcji. Symfonia Handel 2014a. Na kompie z bazą workgroup ustawiony jest tak że ma przyjmować zdalne zapytania i używać lokalnego motoru a na klientach ustawione używanie zdalego motoru bazy. Jednak to klienci przeważnie 64bit (Windows 7 i 8), komputer pełniący funkcję serwera też Windows 7. Pingowanie działa jak należy i Pervasive System Alalyzer też tworzy bazy demo poprawnie ale za chiny nie mogę odpalić bazy na kliencie. Już sprawdzałem javę bo też jakieś informacje znalazłem że np. na Windows 8 64 bit najnowsza aktualizacja 8 up 25 działa dziwnie. Czytałem poprzednie posty na temat 3014 ale nic mi to nie dało. Np. na Windows 8 przy instalacji widzę zmapowane dyski ale przy podłączaniu bazy już nie i co najdziwniejsze jak odpalam jako administrator notatnik to tam też nie widzę zmapowanych dysków chociaż w eksploratorze bez problemu. Ktoś ma jakieś niestandardowe pomysły? Aktualizowałem system na maksa (wszystkie możliwe - nic nie pozostało do aktuializowania) ale nic to nie daje. Dalej błąd 3014 czasem 3012. Jakieś pomysły?
|
2014-10-31, 16:02 |
|
|
wrob
Ekspert
|
Nie uzywac windows 8 ... Nie instalowac na klientach workgrupa a tylko pervasive client
|
2014-11-02, 11:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|