Symfonia Handel oraz Faktura i Kasa na 1 stanowisku+Pervasiv
Witam,
mam dość nietypowy i złożony problem. Opiszę pokrótce stan faktyczny, potem przejdę do opisu napotkanych problemów.
Obecnie posiadam serwer (win 2008 r2 64b), na którym zainstalowany jest Pervasive Workgroup v.11sp2 na 5 stanowisk oraz Symfonia Handel 2014 skonfigurowana jako instalacja sieciowa dla końcówek. Tutaj wszystko działa jak należy.
Posiadam również 6 stanowisko, na którym oprócz Symfonii Handel, potrzebuję mieć działającą Symfonię Start faktura i kasa (wersja 2011), korzystającą z kolei z lokalnej bazy danych. Co ciekawe, w takiej konfiguracji Symfonia Handel działa bez zarzutu, natomiast AMFL nie potrafię zmusić do działania na tym samym stanowisku (niekoniecznie w tym samym czasie). Ze względu na Pervasive, wyrzuciłem z instalacji AMFL pliki odpowiedzialne za engine Btrieve (w*.*) oraz wyedytowałem odpowiednio plik install.ini. Kombinowałem z różnymi opcjami MicroKernel w Pervasive - do końca nie wiem czy w takiej konfiguracji 2 symfonii, powinienem używać local engine czy tylko remote, wiedząc że serwer licencji znajduje się na innym komputerze, a baza na lokalnym? A może konflikt jest w przydzielaniu licencji Pervasive (zaznaczam również, że nigdy nie ma sytuacji, w której aktywne by było 6 stanowisk - czy licencja Pervaisve określa, który komputer jest zarejestrowany w systemie, czy tylko liczy ilość aktywnych połączeń?).
Jeszcze taka ciekawostka. Kiedyś taki tandem działał bez zarzutu mimo, że AMFL zainstalowane było standardowo z użyciem engine'u Btrieve (windows 32bitowy, więc nie musi korzystać z Pervasive), ale wtedy AMHM było w wersji wcześniejszej i zostało zainstalowane później - czy kolejność instalacji 2 symfonii może mieć wpływ na ich działanie?
Błędy: obecnie, w zależności od ustawień MicroKernela w Pervasive dostaję błędy nr 3012 lub 3014, dla lokalnego programu AMFL (sieciowy AMHM działa bez zarzutu, więc wykluczam problemy z połączeniem). Załączam również lokalny log z pervasiva
Kod:
Date & Time Component Process Process Name Computer Name Type Message
--------------------------- --------------- -------- --------------- --------------- ----- -------------------------------------------------------------------------
2014-03-21 12:49:54 ECAS_API 3756 javaw.exe HP63802255269 E ECASAPI (1.12.1.4083): 8505: An initialization error occurred when trying to establish a session with the Pervasive PSQL engine
// reszta w pliku
Proszę o jakieś wskazówki, co jeszcze mógłbym sprawdzić by to działało?