|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
backup FiK + reinstalacja FiK i problem z bazą danych
Autor |
Wiadomość |
Nazirek
|
backup FiK + reinstalacja FiK i problem z bazą danych
Witam. Na wstępie pisze, że nie mam w zasadzie doświadczeń z Symfonią. Otrzymałem backup FiK 2 firm + licencje dla nich do FiK 2013 z misją uruchomienia systemu księgowego po przerwie związanej z problemami z poprzednim informatykiem...
Instalacja symfonii (bez Pervasive) + restore z backupu przebiega poprawnie, dodatkowo następuje przebudowa bazy danych bo pochodzi ona jeszcze z wersji 2012 prawdopodobnie.
Próba zalogowania do FiK na dowolną z firm kończy się błędem: "otwieranie bazy danych c:\...firma...\05config.dat Błąd nr 30: Plik nie jest bazą danych
Wystąpił błąd obsługi bazy danych. Bieżąca operacja powinna zostać przerwana..."
Próba instalacji FiK w wersji z bazą danych Pervasive, po wcześniejszej instalacji trialowego serwera Pervasive + restor rozwiązują problem.
Wniskuję więc że backupy pochodzą z wersji z zainstalowanym silnikiem Pervasive.
Ponieważ, nawet jeśli firmy posiadały licencje na ten silnik baz danych, zagineły one, zależy mi na uruchomieniu FiK bez tego silnika.
Pytania: 1. Co, w czym i jak nalezy poprawić, by po instalacji FiK bez serwera Pervasive i restoru tych firm z backupu dało sie pracować w tym programie? 2. Jaka ewentualnie wersja "servera bazy danych Pervesive" jest konieczna do zakupu, jeśli powyższe okazałoby się "niemożliwe" (choć trochę wierzyć mie się w to nie chce...). aktualnie Symfonia FiK chodzi na "serwerze" z win XP. 3. Co konkretnie mogę zyskać stosując komercyjny silnik Pervasive. Zasadniczo w obydwu firmach w FiKu ma pracować 1 księgowa przez RDP - nie będzie to jakaś wielostanowiskowa instalacja.
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam, Nazirek.
|
2012-11-12, 02:53 |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
|
wrob
Ekspert
|
Re: backup FiK + reinstalacja FiK i problem z bazą danych
Pozostaje ci albo rebuild tej bazy do formatu btrirve - i wtedy praca bez pervasive. albo nabyć pervasive workgroup koszt jest niewielki. Nie pamiętam cen ale mniej niż 200 zl / stan - najlepiej jakiś mail do mnie - to sprawdzę dokładniej
|
2012-11-12, 03:32 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|