Pervasive - instalacja sieciowa z Win7x64
Witam
Mam u klienta instalację sieciową HMP2011 z Pervasive'em v.11 (wersja serwerowa):
- serwer: MS Windows Server 2008 x64 - serwer Pervasive'a x64
- stacje robocze (5 stanowisk): MS Windows XP x86 - klient Pervasive'a x86
- stacja robocza (1 stanowisko): MS Windows 7 x64 - klient Pervasive'a x64 + x86
Na serwerze i stacjach z XP Handel śmiga bez problemów. Czego nie można już powiedzieć o instalacji z W7. Jest to wersja 64bit więc na samym początku zainstalowałem również x64 klienta Pervasive'a. Powstał problem, bo w tej wersji (x64) klient nie oferuje interfejsu PCC a nie znalazłem metody "ręcznej" konfiguracji - stąd po próbie uruchomienia Handlu oczywiście wywalił się błąd związany z niemożliwością odnalezienia serwera
Nie poddając się, zajrzałem na forum Pervasive'a i odnalazłem podpowiedź, iż w przypadku kiedy na systemie 64bit klient Pervasive'a ma obsługiwać aplikacje 32bit należy zainstalować również wersję 32bit klienta. No i udało się. Po takim zabiegu (jednoczesna instalacja klienta w wersji 64 i 32bit) uzyskałem dostęp do PCC i przeprowadziłem standardową konfigurację. Odetchnąłem z ulgą ponieważ Handel zaczął się uruchamiać.
Ale... Handel przez cały czas dostaje ostrej "zadyszki" - potrafi bardzo długo myśleć przy operacjach - listowanie kartotek, tworzenie nowych i podgląd wystawionych dokumentów, itd... A więc spowolnienie jest "generalne", nie dotyczy wybranego typu operacji.
Klient (już nie ten programowy ale cielesny
) dostaje szału ponieważ wcześniej na tym samym kompie przy instalacji Handlu z Pervasive'm workgroup'owym (v10, x86 - "zanim sobie kupił wydzielony serwer") takich problemów nie miał
Ktoś może pomóc w rozwikłaniu tej zagadki?