![](./styles/avalonblue/theme/images/spacer.gif) |
Autor |
Wiadomość |
darek.007
|
Cytuj: dokument Faktura Korygująca VAT do Handlu 2008? czytajmy ze zrozumieniem... Cytuj: do mp i do fk bez problemu...
|
2008-07-10, 16:48 |
|
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
![](styles/avalonblue/theme/images/spacer.gif) |
wrob
Ekspert
|
Mea culpa....
NIe doczytalem sie
Ale korekty z/do handlu da sie rownież wczytac np szablonem hminoddz tylko ze pod warunkiem ze w tym handlu istnieje juz dokuemnt do ktorego jest ta korekta...
|
2008-07-10, 17:04 |
|
mprzycho
|
a moglbys podac nazwy tych szablonow?
i moze wkleic jakas przykladowa korekte i fakture wypluta przez program..
natknąłem się na taki problem że aby do faktury o id = 66666 dać korektę muszę ustawić iddokkoryg na 66666. jednak gdy eksportuję fakturę o id = 10 ode mnie z programu to przy imporcie do symfoni jesty nadawany nowy numer id ktory bedzie sie gryzł z tym co było w korekcie do tej faktury..
może pokażę jak dokładnie wygląda to u mnie:
Kod: DokumentSP{ rodzaj_dok =sprzedaży kod =FK 7/2008 nazwa =Faktura korygująca VAT grupacen = flag = data =2008-7-10 datasp =2008-7-10 typ_dk =FKV seria =sFKV kodMag =MAG kodKH =xxx khnazwa =xxx khadres =aaa NazwaKor =FK 7/2008 DataKor =2008-7-10 idDokKoryg =294 idkorekt =0 id =11 khkodpocz =88-100 kdmiasto =dsdsd khkodpocz =88-100 khnip =adad khkrajkod = khkrajnazwa =adad kododkh =adad odnazwa =adad odadres =adad odmiasto =adad odkodpocz =adad rejest_platnosci =BANK forma_platnosci =PRZELEWEM W CIĄGU 14 DNI ODEBRANE = opis =Podwójnie wysłana f-ra rejestr_vat =rSKV nazwa_rejestru_vat =Sprzedaż korekty VAT typ_rejestru_vat =1 Pozycja dokumentu{ kod = opis =aaaaa180-54 czyPoKorekcie =1 jm =L jmwp =L ilosc =0.0000 iloscwp =0.0000 cenawal =23.44 cena =23.4400 wartNetto =0.00 wartVat =0.00 pkwiu = stvat =2 typ_pozycji =0 }
Dokument korygowany{ typ =0 kod =152/2007 }
Dokument nadrzędny{ typ =0 kod =152/2007 }
}
natomiast część która odpowiada za import dokumentu SP wygląda następująco Kod: Section("DokumentSP", "DokumentSP") { Info("Dokument: ", [kod]) Info("Dokument id: ", [id]) Info("Dokument idkorekt: ", [idkorekt]) Info("Dokument iddokkoryg: ", [idDokKoryg]) $kod = [kod] $nazwa = [nazwa] $numerWSerii = [numerWSerii] $kodMag = [kodMag] $data_wystawienia = [data] $data_sprzedazy = [datasp] $typ_dokumentu = [typ_dk] $seria = [seria] $khkod = [kodKH] $idkorekt = [idkorekt] $id = [id] $idDokKoryg = [idDokKoryg] $kodDokKoryg = [kodDokKoryg] $khnazwa = [khnazwa] IF( EXIST( "khdom") ) { $khadres = [khadres] $khdom = [khdom] $khlokal= [khlokal] } ELSE { IF( REX([khadres], "-{*}({[0-9///-]##:b()|[A-Q]})(:b[//\\.,]|(m[,.]+)|():b{[0-9]##:b[A-Z]|()})|()$")) { $khadres = @rex1 $khdom = @rex2 $khlokal= @rex3 } ELSE $khadres = [khadres] } $khnip = [khnip] $khkodpocz = [khkodpocz] $khmiasto = [khmiasto] $khKrajKod = [khKrajKod] $khKrajNazwa = [khKrajNazwa] if ( !equal([kodOdKH], [kodKH]) ) { $odkod = [kodOdKH] $odnazwa = [odnazwa] IF( EXIST( "oddom") ) { $odadres = [odadres] $oddom = [oddom] $odlokal= [odlokal] } ELSE { IF( REX([odadres], "-{*}({[0-9///-]##:b()|[A-Q]})(:b[//\\.,]|(m[,.]+)|():b{[0-9]##:b[A-Z]|()})|()$")) { $odadres = @rex1 $oddom = @rex2 $odlokal= @rex3 } ELSE $odadres = [odadres] } $odkodpocz = [odkodpocz] $odmiasto = [odmiasto] } switch([grupacen]) { case "2" case "4" case "6" case "8" case "12" $od_brutto = 1 $ceny_brutto= 1 break
case "3" case "5" case "7" case "9" case "13" $od_brutto = 0 $ceny_brutto= 0 break }
$rejestr_platnosci = [rejestr_platnosci] $forma_platnosci = [forma_platnosci] $opis = [opis] $odebrane = [odebrane] // $rejestr_vat = [rejestr_vat] $waluta = [waluta] $kurs = [kurs] Section("", "", "REPEAT") { switch( Translate( Name(), "L") ) { case "pozycja dokumentu" if ( !equal([typ_pozycji], "2") ) // jeśli nie jest to element kompletu { MakeSec("Pozycja dokumentu") { if(equal([kod], "")) { $sww = [sww] $jm = [jm] $opis = [opis] $vat = [stvat] // $sww = [opisdod] $PKWiU = [pkwiu] $cena = [cena] } else { $kod = [kod] $cena = [cena] }
$czyPoKorekcie = [czyPoKorekcie] $ilosc_ewid = [ilosc] Section( "Nazwa_Dl", "Nazwa_Dl", "REPEAT") { $opis = [opis] } } } break case "korekta dokumentu" MakeSec("Korekta dokumentu") { $typ = [typ] $kod = [kod] } break case "dokument korygowany" MakeSec("Dokument korygowany") { $typ = [typ] $kod = [kod] } break case "dokument nadrzędny" MakeSec("Dokument nadrzędny") { $typ = [typ] $kod = [kod] } break case "dokument podrzędny" MakeSec("Dokument podrzędny") { $typ = [typ] $kod = [kod] } break
case "dokument powiązany" MakeSec("Dokument powiązany") { $typ = [typ] $kod = [kod] $ok = [ok]
Section("", "", "REPEAT") { switch( Translate( Name(), "L") ) { case "pozycja dokumentu" MakeSec("Pozycja dokumentu") { $lpMZ = [lpMZ] $lpDP = [lpDP] $kodTW = [kodTW] } break } } } break
case "notatka_dl" MakeSec("Notatka_Dl") { $opis = [opis] } break } } }
czy nie wystarczy podać korygowany dokument{kod = ... } ?? gdy nie podałem wogóle iddokkoryg to nie zaimportowało tego dokumentu
|
2008-07-11, 16:27 |
|
szopen_f
|
![Post Post](./styles/avalonblue/imageset/icon_topic_latest.gif) Problem z importem faktur do fik
chciałbym aby na podstawie numeru kontahenta w czasie uzgodnień został wybrany prawidłowy kontrahent, jeżeli określe nip albo nazwę jest ok.
Czy istnieje możliwość wybrania kontrahenta tylko po numerze kontrahenta
|
2008-10-21, 15:35 |
|
tamthoi
|
![Post Post](./styles/avalonblue/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Problem z importem faktur do fik
Chciałbym importować faktury do FK. Faktury te były wypisane przez inny, jakiś autorski program i chciałbym zrobić z tego zbioru plik w formacie 3. Udało mi się importować do FK, ale Fk nie chce przyjąć kontrahenta. Nie wiem jaki powinien być id kontrahenta. W każdej sekcji jest inny id, a w sekcji dokument jest np khid.
Zaglądałem do szablonu i widzę:
$klucz = SUM0([id],-65535)
Czy to jest suma numer pozycji danego klienta w kartotece i 65535?
|
2008-10-29, 16:27 |
|
darek.007
|
nie musi być żadnego ID
ważny jest KLUCZ zeby był taki sam w sekcji kontrahent i w seksji kontrahent zawartej w sekcji dokument
dlaczego wszyscy brną w format 3?
czy on jest jakiś wyjatkowo przejrzysty?
może lepiej popatrzeć na pliki generowane przez CDN
proste pola dzielone ;
to my Polacy sami sobie utrudniamy życie. Nikt inny tylko my sami.
|
2008-10-29, 22:51 |
|
tamthoi
|
[quote="darek.007"]nie musi być żadnego ID
ważny jest KLUCZ zeby był taki sam w sekcji kontrahent i w seksji kontrahent zawartej w sekcji dokument
Dzięki!
dlaczego wszyscy brną w format 3?
Może dlatego, że nie nie mam żadnego pliku generowanego przez CDN. Zainstalowałem demo faktura start i mam format 3. Poza tym nie jestem programistą, tylko księgowym, a my, księgowi jesteśmy narodem ścisłego umysłu i podoba nam się tylko to, co znamy (czytaj - co jest popularne).
Pozdrawiam!
|
2008-10-29, 23:21 |
|
wrob
Ekspert
|
Format 3 jest znacznie lepiej wczytywany przez symfonie, pozatym umozliwa zagnieżdzanie co przy pliku ; jest praktycznie nierealne - tzn zagniezdizc mozna ale wczytac to potem symfonia jest kanal :(
A pozatym format 3 jest dość podobny w strukturze do xml-a przez co latwo prostym search replace przerabiac pliki xmloowe na format 3 i optem czytac do symfonii :)
|
2008-10-30, 00:43 |
|
darek.007
|
to pytanie o technologie...
Czy prościej zrozumieć sam plik w formacie 3, czy prościej zrozumieć strukture plików AMS/AMX opisującej ogólnie rzecz ujmując mechanizm importu?
Nawet jesli przygotujesz plik w formacie 3.0 to już koledzy z S...S... starają się o to żeby raz do roku gmernąć w plikach AMS tak żeby ci się Twój pieczołowicie przygotowany plik nie wczytywał...
Możliwości Importu Specjalengo w jego realne wykorzystanie to dwie odległe rzeczy.
Podobnie jak możliwosci np. programu Excel i jego wykorzystanie na codzień.
|
2008-10-30, 09:01 |
|
tamthoi
|
A jak można robić w drugą stronę, czyli eksportować dokumentów wprowadzonych w FK do pliku tekstowego formatu 3?
|
2008-11-01, 19:43 |
|
darek.007
|
fk nie wspiera eksportu dokumentów do formatu 3.0.
Plik niestety trzeba robić tak samo jak w innych programach...
|
2008-11-02, 10:31 |
|
Scary
|
Witam
Mam także problem z importem danych do FiK z zewnętrznego systemu fakturowania innej firmy. Problem polega jedynie na tym że nie potrafię przyporządkować do faktury VAT kontrahenta bez pojawiania się okienka z uzgadnianiem danych.
Aktualnie w Symfonii znajduje się kilkanaście tysięcy faktur i dużo więcej kontrahentów. I potrzebuję dołączyć do tej bazy faktury wystawione w innym systemie.
Przy importowaniu do Symfonii kontrahenta wpisuje swój własny kod kontrahenta, który bez problemu przyjmuje Symfonia, niestety jeżeli podaję klucz jako wartość liczbową to Symfonia i tak mi go nadpisuje i podaje swój. Wówczas nie mam możliwości w żaden sposób powiązania faktury VAT z kontrahentem, mimo że posiadam kod kontrahenta który jest unikalny w systemie, ponieważ Symfonia wymaga klucza kontrahenta.
A wiec moje pytanie brzmi w jaki sposób można by było to obejść aby podać jakiś klucz kontrahenta (lub coś innego) przy wprowadzaniu kontrahentów a następnie bez problemu (bez okienka uzgadniania danych) zaimportować faktury VAT??
Pozdrawiam
|
2008-11-05, 00:18 |
|
darek.007
|
sprubój pominąć sekcję kontrahent z szablonie
a jako konto podaj 201-2-1-123
gdzie 123 identyfikator w Twoim zewnętrznym systemie zgodny z wartością POZYCJA kontrahenta z Symfonii
|
2008-11-05, 16:00 |
|
Scary
|
darek.007 pisze: sprubój pominąć sekcję kontrahent z szablonie a jako konto podaj 201-2-1-123
gdzie 123 identyfikator w Twoim zewnętrznym systemie zgodny z wartością POZYCJA kontrahenta z Symfonii
a jest jakaś zmienna odpowiedzialna za pozycję kontrahenta w Symfonii?? żeby podczas importu kontrahentów dało się ją ustawić na wartość którą można by później wykorzystać podczas importu faktur VAT i generowaniu numeru konta??
|
2008-11-05, 17:01 |
|
wrob
Ekspert
|
:) Moze poogladaj sobie jakiś szablon importu w katalogu fk/szablony
masz tam w sekcji kth $fk_ident i $klucz - może to pomoże
PS: Jeśli używasz zapisu podanego przez darka.007 to dodaj tam "K"
$konto = CAT("201-1-K", @@twoj_numer_kth)
|
2008-11-05, 18:00 |
|
|