Użytkownik MS SQL dla Symfonii 50c. Czy musi być w sysadmin?
Autor
Wiadomość
TomekQ
Użytkownik MS SQL dla Symfonii 50c. Czy musi być w sysadmin?
Czy użytkownik dla Symfonii musi być koniecznie w grupie "sysadmin"? Założyłem użytkownika MS SQL pod potrzeby Symfonii z uprawnieniami do zakładania baz i tworzenia loginów... W akcie desperacji dałem mu wszystkie uprawnienia serwera i wszystkie wbudowane grupy poza "sysadmin", a i tak symfonia wypisuje, ze ma za małe uprawnienie do tworzenia loginów. Ten użytkownik na zdalnym komputerze może tworzyć loginy przez "CREATE LOGIN … WITH PASSWORD ….", jednak Symfonia w to nie wierzy i wyrzuca błąd.
Re: Użytkownik MS SQL dla Symfonii 50c. Czy musi być w sysad
Do stworzenia użytkowników SSDBUser i SSDBAdmin i tak potrzeba podać poświadczenia jakiegoś z odpowiednimi prawami. Oczywiście może być SA, jednak chciałem stworzyć odpowiedniego użytkowania co może zakładać bazy, bez dostępu do innych niesymfoniowych baz, którego mógłbym przekazać odpowiedniemu pracownikowi, żeby sobie zakładał firmy, ale nie miał dostępu przy okazji do całego serwera MS SQL.
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości