Otóż mam takie pytanie. W jaki sposób za pomocą obiektów biznesowych wyszukać kontrahenta, gdzie kryterium wyszukiwania jest wartość umieszczona w wymiarze analitycznym.
Przy pomocy sql-a nie ma z tym najmniejszego problemu, ale ja jednak bym wolał wykonać tą czynność przy pomocy obiektów. Może ktoś już coś takiego robił i może podpowiedzieć lub "uraczyć" fragmentem kodu ;)
Ponieważ producent oprogramowania poprzez obiekty biznesowe gwarantuje mi (przynajmniej w teorii), że pomimo zmian zachodzących w bazach danych (modyfikacje), poprzez obiekty biznesowe na podstawie zadanych wartości zawsze otrzymam ten sam wynik (ponownie przynajmniej w teorii) ;).
Natomiast przy sql-u przy kolejnych aktualizacjach trzeba niestety pilnować zapytań i w razie zmian odpowiednio je modyfikować. Co nie jest jeszcze takie uciążliwe przy małej ilości raportów, ale jak ich ilość zaczyna się radykalnie zwiększać zaczyna to być istotnym problemem. W związku z tym rodzi się pytanie po co, skoro można inaczej.
A tak wracając do tematu. Ponieważ importuję zamówienia do systemu , gdzie podczas importu, kontrahent w Handlu identyfikowany przez wymiar analityczny i fajnie byłoby zrezygnować z sql-a na korzyść obiektu biznesowego aby wyeliminować problemy w przyszłości .....
Poza tym fajnie by było wiedzieć i umieć coś takiego zrobić poprzez obiekty biznesowe ;)
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości