[HMF2015] Zmiana znacznika dokumentu sprzdaży
Wiem że tytuł brzmi jak dobry żart, ale klient nie chce mi odebrać rozwiązania, ponieważ... nie chce mi zadziałać
metoda UstawZnacznik dla obiektu BDokumentSp.
Znana jest mi metoda ustawienia znacznika za pomocą bezpośredniego UPDATE na tabeli HM.DK, jest bardzo fajna i skuteczna. Jedyny problem to to, że po takim update nie odświeża się bieżący widok dokumentów sprzedaży.
By go rozwiązać, bezskutecznie próbuję wszelkimi sposobami użyć metody
UstawZnacznik na dokumencie handlowym, bo liczę że taka zmiana poskutkuje odświeżeniem listy dokumentów sprzedaży.
Kod:
dispatch xDk = xFactory.NewObject("BDokumentSp")
xDk.Load("id='104114'")
message using "%l", xDk.znacznik // message '102' (ok)
// Próbuję na różne sposoby zmienić znacznik:
message using "%l", xDk.UstawZnacznik(101) // message '-2147352563'
message using "%l", xDk.UstawZnacznik("101") // message '-2147352563'
message using "%l", xDk.UstawZnacznik("subtyp='101'") // message '-2147352563'
message using "%l", xDk.UstawZnacznik("id='101'") // message '-2147352563'
message using "%l", xDk.UstawZnacznik("Info dodatkowe") // message '-2147352563'
message using "%l", xDk.UstawZnacznik("nazwa='Info dodatkowe'") // message '-2147352563'
// Próbuję go przeedytować - też źle :)
IORec dok
dok.SetField("id","104114")
dok.SetField("NumerZnacznika","101")
message using "edit %l", EditSP(dok) // message 0 - dokument jest nieedytowalny, bo jest to kontrakt, do którego wystawiono fakturę zaliczkową.
Teraz pytania do Państwa:
1) Czy metoda xDk.UstawZnacznik(*) działa, tylko ja źle jej używam? Jak tak, to jak to powinienem zrobić?
2) Czy istnieje w AmBasicu metoda na np. odświeżenie 'bieżącego' widoku dokumentów sprzedaży, którą mógłbym zastosować po ręcznej podmianie znacznika ?
Wersja HMF
15.0.528.0Pozdrawiam.