Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2024-07-25, 22:08x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Cześć, na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami, nazywam się Maciek, jestem studentem informatyki na ZUT :) i dopiero zaczynam przygodę z programem typu Symfonia.

Mam zainstalowaną symfonię finanse i księgowość 2011 demo i chciałbym utworzyć prostą fakturę za pomocą języka raportów i struktury InfoDok, jedyne co znalazłem to: ten temat viewtopic.php?t=1171 jednak pisząc skrypt zgodnie z przykładem mam następujące problemy:

- nie mam pojęcia jak wypełnić dane kontrahenta
- nie mam pojęcia jak dodać kolejny produkt na fakturze (niby są polecenia Begin, Next, Input, ale dokumentacja języka raportów nie ma żadnego przykładu użycia, dla jednego produktu jest prosto wypełnić, ale dla następnego już nie mogę pojąć schematu działania tych funkcji)
- nie mam pojęcia jak wstawić konto jeśli jest typu np. "210-1-1"
- nie mam pojęcia jak wypełnić rejestr, ale w sumie nim się jeszcze tak bardzo nie zajmowałem więc może zaraz wpadnę na rozwiązanie

Generalnie bardzo by mi pomógł jakiś przykład od kogoś kto ma doświadczenie związany ze wstawianiem tych danych, ewentualnie nazwy tych pól do których wstawić dane i sposób wstawiania konta, rejestru i kolejnego produktu
Jeśli już jest jakiś temat który odpowiada na moje pytania to z góry przepraszam za powielanie, ale na prawdę szukałem na forum i nie znalazłem, oraz z góry dziękuję za pomoc :) jeśli potrzeba to pokaże co tam namonciłem, ale dużo się nie różni od tamtego przykładu z podanego tematu


2013-02-15, 13:04
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3991
Pomógł: 447
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Zgaduję , że chodzi Ci o Finanse i Księgowość ale jak piszesz o produkcie to mam wrażenie że piszesz o Handlu.

O jaki program chodzi?

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-02-15, 15:21
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
o Finanse i Księgowość :) a jeśli chodzi o "produkt" to w symfonii się ta rubryka nazywa "Opis"


2013-02-18, 09:44
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5169
Pomógł: 59
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
produkt w FK to nie ma takiego pojecia - w księgowości to sie nazywa ZAPIS - i nie ma nic wspolnego z produktami :)
i zapisy dodajemy po kolei właśnie za pomocą obiektu zapis pojac konto kwote strone i opis za kazdym razem (a i jescze typ i numer pozycji)


2013-02-18, 13:05
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3991
Pomógł: 447
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Na forum był już omawiany przykład InfoDok

viewtopic.php?f=15&t=1171&p=6099

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-02-18, 13:19
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
ok, dzięki w takim razie za pouczenie, jednak wasze wypowiedzi nie odpowiadają niestety mi na moje pytania, ja wiem jak korzystać ze struktury InfoDok, jednak temat który sam zresztą pokazałem nie uczy jak wstawić do faktury kilka zapisów, a przynajmniej ja mam z tym problem, wydaje mi się że to jest kwestia tego, że nie znam nazw pól bazy i nie widzę żeby gdziekolwiek były opisane


2013-02-19, 10:19
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3991
Pomógł: 447
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Mam pytanie : dlaczego chcesz tworzyć dokumenty za pomocą InfoDok? Co to za dokumenty?

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-02-19, 15:49
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
W tym momencie Faktura VAT sprzedaży, na uczelni mam pracę naukową związaną z katedrą ekonomii w której jest wykorzystywana symfonia i chodzi o utworzenie różnych skryptów które zautomatyzują pracę


2013-02-19, 16:46
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5169
Pomógł: 59
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
To juz calkiem mieszasz..... ty chcesz utworzyc FVS (w sensie wystawić) czy chcesz ujac istniejąca FVS w księgach?


2013-02-19, 22:18
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
chcę utworzyć FVS która znajdzie się w buforze z poziomu skryptu symfonii.

Najkrócej i najprościej ujmując chcę zrobić to samo co jest tu w temacie: viewtopic.php?t=1171 z tym, że w tym kodzie nie ma wypełnianych wszystkich danych a ja bym chciał, żeby ktoś mi pokazał jak zrobić to samo z taką różnicą, żeby była faktura pełna, najlepiej po prostu jakiś analogiczny przykład, który wypełni też rejestr, i inne pola które nie zostały wypełnione w tamtym przykładzie


2013-02-20, 09:39
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5169
Pomógł: 59
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Hmm.... w ten sposób to chyba nikt nie dodaje dokumentów FVS do FK - wiec gotowy przykład będzie ciężko znaleźć...... a mozesz doprecyzować czemu chcesz to robić skryptem w samej FK? jaka z tego korzyść by byla czy tez jak zamierzasz zautomatyzować prace użytkownika?


2013-02-20, 23:22
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3991
Pomógł: 447
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
No ma takie zadanie w szkole i juz.

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-02-21, 08:02
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
wybacz wrob, ale jeśli nie umiesz mi pomóc to po prostu napisz od razu że nie wiesz i nie zadawaj pytań czy pouczeń które nie nic nie zmieniają w tej kwestii, a nie prowadzimy bezsensowną dyskusję przez tydzień, bo to szkoda mojego i waszego czasu


2013-02-21, 10:16
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5169
Pomógł: 59
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
Probuje ci właśnie pomoc - tylko żeby pomoc najpierw trzeba w miarę rozumieć cel aby wiedzieć czy można go osiągnąć prosta droga czy tez trzeba szukać obejść.

A obejsc trzeba szukac np nie mozesz dodać nowego kontrahenta do bazy kth za pomoca infodok, nie ma tez opisanej w dokumentacji metody wyboru kontrahenta na dokument za pomoca infodok - tzn konto 201-KTH to dodasz ale do naglowka dokumentu nie znam metody (moze ktos zna) tego zrobic infodokiem...

Rej vat za pomoca infodok teoretycznie sie da.... ale tu tez nigdy mi to nie zadzialalo poprawnie.......
transakcje za pomoca btrans - wypelniaja sie wystarczy podac termin

PS. Kontrahenta do bazy kth mozesz dodac korzystajac z xFactory -
Kod:
Dispatch xKontrahent = xFactory.NewObject("BKontrahent")

i dalej wypelnic stosowne pola...

Generalnie ja bym skorzystal z modulu ITG - tam jest latwiej to wszystko zrobic


2013-02-21, 13:22
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-02-15, 12:06
Posty: 28
Pomógł: 1
Post Re: Symfonia - Problem ze strukturą InfoDok
o super, tego nie znałem :)
tu gdybyś potrzebował kiedyś dodać konto do faktury o takim formacie:
dok.SetField(1, "synt", 210)
dok.SetField(1, "poz1", 1)
dok.SetField(1, "poz2", 1)
dok.SetField(1, "poz3", 0)
dok.SetField(1, "poz4", 0)
dok.SetField(1, "poz5", 0)
odpowiada konto: 210-1-1

spróbuję tego co mi napisałeś i odezwę się za jakiś czas czy się udało


2013-02-21, 14:47
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Struktura danych - Symfonia 2 - Pervasive

w Techniczne

KordianZadrozny

1

2753

2018-10-31, 17:55

rafal Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. InfoDok - okres sprawozdawczy

w Programowanie

zz

0

3463

2020-08-05, 07:44

zz Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. InfoDok - jak wczytać rejestr

w Programowanie

iredy

2

3388

2021-10-11, 22:53

michalkurzak Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Infodok - utworzenie nowego zapisu

w Programowanie

WojtekM

6

4451

2015-08-31, 17:39

WojtekM Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: AdsBot [Google] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant