Witam. Handel Premium 2012a Nie bardzo potrafię poradzić sobie z dopisywaniem do plików tekstowych. Chciałbym dopisać do pliku tekstowego jakieś dane. Niestety polecenie Open ... for output powoduje że istniejący plik z danymi zostaje usunięty.
Polecenie append ... pozwala dopisać ale do pliku otwartego for output :(
A chciałbym aby w konkretnych przypadkach różni użytkowników mogło dopisywać do tego samego pliku - taki swego rodzaju LOG tekstowy, czyli otwiera plik - dopisuje - zamyka plik. Problem z utratą ewentualnych danych w przypadku dopisania w tym samym czasie nie istnieje.
na razie to wpadłem tylko na pomysł: 1. otwórz do odczytu plik.txt wczytaj do pamięci i zamknij 2. otwórz do zapisu plik.txt zapisz to co wczytałeś, dopisz i zamknij
Takie trochę .... niefajne :) Macie jakieś fajniejsze rozwiązania?
Też myślałem o takim rozwiązaniu ma to plusy: - bardziej świadomy użytkownik nie usunie mi takiego pliku - znaczy usunąć będzie mógł zawsze no ale nie zajrzy do niego i nie zorientuje się, że tam jest info co robi. - chcąc zobaczyć historię zmian dokumentu wywołuję procedurę z okna dokumentu i mam na talerzu co jest robione. i minusy: - dostęp do pliku przez handel lub ddfy. - chcąc zobaczyć kto co robił trzeba specjalny raport zrobić.
No jeszcze możnaby spróbować użyć pliku INI i polecenie putini.
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości