Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2024-07-25, 21:12x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2016-03-30, 08:24
Posty: 81
Pomógł: 2
Post ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
Hej, czy jest jakaś możliwość przy imporcie przez IOREC, by ustawić na którym magazynie mają się robić rezerwacje ? mam dział z 2 magazynami i chciałbym móc programistycznie wybrać gdzie robi mi się rezerwacja, może być w trakcie wystawiania moze być już po ImportZO. Teraz robi się zawsze wg aktywnego magazynu który ma użytkownik wybrany.

W samym iorec jest chyba tylko pole dzial do uzupelnienia, nie ma magazyn.

Jesli sie nie da przez zmiane samego ioreca to czy moze mozna jakos przez ambasica zmienić aktywny magazyn(lewy dolny róg programu) i tam ustawić. Czy jest taka możliwość?


2023-01-30, 17:20
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2017-02-01, 14:41
Posty: 44
Pomógł: 7
Post Re: ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
Ta wiadomość była pomocna.(1)
Rezerwacje to bardzo śliski temat.

Być może da się inaczej tj. prościej, ale ja bym to zrobił tak:
1)przy imporcie nie zakładałbym rezerwacji
2)po imporcie sprawdziłbym zapytaniem czy jest na danym magazynie stan handlowy tego towaru.
3)jeśli jest stan to obiektem BRezerwacja założyłbym rezerwację na danej pozycji ZO deklarując id magazynu w parametrze magazyn.

dispatch xRezerwacja=xFactory.NewObject("BRezerwacja")
xErr = xRezerwacja.Clear()
xErr = xRezerwacja.Edit()

(...)
xRezerwacja.magazyn = "id=2"
xRezerwacja.data = data()
xRezerwacja.termin = data()
(...)

xErr = xRezerwacja.Save()


2023-01-30, 18:19
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3991
Pomógł: 447
Post Re: ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
Ta wiadomość była pomocna.(1)
Jest sekcja rezerwacja gdzie podajesz kod rezerwacji z której ma być wydanie.
Niestety nie masz informacji zwrotnej czy udało się wydać dokładnie z tej rezerwacji, więc musisz po wystawieniu dokumentu sprawdzić czy tak się stało.
Jak się nie udało to możesz spróbować sposobem jaki podał @KrzysztofK. Tam już powinna być informacja zwrotna z przyczyną niepowodzenia.

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2023-01-31, 12:34
Wyświetl profil

Rejestracja: 2016-03-30, 08:24
Posty: 81
Pomógł: 2
Post Re: ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
A co z tą zmianą magazynu/działu

próbuję wg tego co Bartek napisał w starym poście z 2020(i w sumie w dokumentacji obiektów też jest taka metoda dla HFactory):
xFactory.UstawMagazyn("kod=XXX") (próbowałem też: xFactory.UstawMagazyn("kod='XXX'") ale efekt ten sam)

Jest taki magazyn, w bieżącym dziale jest uprawnienie, użytkownik ma uprawnienie ale nie zmienia to magazynu.(albo przynajmniej na okienku programu w prawym dolnym tego nie widać).

Jednej rzeczy nie rozumiem w dokumentacji jest:

Kod:
Nazwa   Identyfikator   Typ   Rozmiar   Tylko do odczytu
magazyn   FiBIEZMAG   Obj   BMg            Nie

Opis atrybutu
Obiekt bieżącego magazynu, przy pomocy odpowiedniej metody (UstawMagazyn) można zmienić ten atrybut i tym samym zmienić bieżący magazyn
Metoda do zmiany
UstawMagazyn
Warunki wywołania
Tylko w trybie edycji


Tylko do odczytu Nie, ale by ustawić należy użyć metody czyli powinno być chyba że jest tylko do odczytu :) ?

W opisie jest że tylko w trybie edycji, ale HFactory nie ma Edit() .

Próbuję też : xFactory.ustawmagazyn("id=65554") id poprawne ale też bez rezultatu.

Tak samo dla zmiany działu: xFactory.UstawDzial("kod=test") też nie działa. :(

Dziękuję za pomoc :)


2023-02-12, 14:00
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 14:41
Posty: 44
Pomógł: 7
Post Re: ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
Krzysztof nie używałem nigdy UstawMagazyn. Czy nie możesz tego zrobić moim przykładem tj. założyć rezerwacje na każdej pozycji po imporcie? Wiesz jak to wykonać?


2023-02-13, 03:12
Wyświetl profil

Rejestracja: 2016-03-30, 08:24
Posty: 81
Pomógł: 2
Post Re: ERP/H50 - rezerwacje z zamówień dział/magazyn
_michal pisze:
Krzysztof nie używałem nigdy UstawMagazyn. Czy nie możesz tego zrobić moim przykładem tj. założyć rezerwacje na każdej pozycji po imporcie? Wiesz jak to wykonać?


Chyba tak, trzeba tam jeszcze ustawić pola powiązania z pozycją i dokumentem przez id i typ bazy. Tylko to troszkę więcej wymaga bo trzeba sprawdzać stan magazynowy itp, ale jest to dobre rozwiązanie napewno. Przetestuję jutro lub pojutrze ale tak czy siak ciekawi mnie to o co zapytałem tak z technicznego punktu widzenia. :)


2023-02-13, 17:49
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 6 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki SAGE ERP Handel - Aktualny magazyn

w Programowanie

Bartosh89

9

10890

2023-02-25, 20:27

rafal Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Handel ERP 2019.1.d - brak pozycji sprzedaż i magazyn

w Techniczne

piotrek693

1

3175

2019-02-13, 20:00

ro_bek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Dział na dokumencie

w Programy Handlowe

mwprogress

0

4707

2024-03-18, 11:43

mwprogress Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Dział domyslny użytkownika.

w Programowanie

zz

8

4472

2010-04-12, 08:04

zz Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant